“Булгаргаз” с ръст от 153% печалба за първото тримесечие

416% повече ток е продала за първото тримесечие АЕЦ “Козлодуй” на борсата в сравнение със същия период на миналата година. Сумата от борсовите сделки е 2,7 млн. лв.

За разликата от същите месеци на 2017 г. делът на двустранните договори при търговията на свободния пазар е паднал с 88% за сметка на увеличената търговия на борсата. Така промените в енергийния закон, които задължиха всичкия ток да се търгува на борсата (освен този на малките централи и на субсидираните производители) дава резултат.

Печалбата на атомната централа за първото тримесечие след данъци е 87 млн. лв., при 49 млн. за предишната година, или ръстът е над 77%. Факт е, че свободният пазар се отразява добре на финансовото здраве на централата. Нека припомним - за 2017 г. печалбата на атомната централа имаше ръст над 8000%.

Тя продължава да доставя ток и за регулирания пазар.

Другата държавна електроцентрала - ТЕЦ “Марица-изток 2”, отчита 19,53 млн. лв. загуба, при печалба от 5,2 млн. през същия период на 2017 г. Въглищната централа е платила 45 млн. лв. за въглеродни емисии. За сравнение - разходите ѝ за заплати на персонала са 24,9 млн. лв.

За разлика от теца, “Мини Марица-изток” са на 10,4 млн. лв. плюс, но пък те бележат намаление на печалбата, която през същия период на миналата година е била 37 млн. лв.

Националната електрическа компания е на печалба от 72,8 млн. лв., което е с 39,5% по-малко от миналата година. Но пък през първото тримесечие има бум на продажбите на ток от големите вецове заради повечето вода тази година. Ръстът е 57,7%.

Електроенергийният системен оператор - компанията, която управлява електропреносната мрежа на държавата, също е на печалба от 8 млн. лв. Това е с 2,45 млн. повече от първото тримесечие на миналата година. Една от причините е засиленият износ на ток през януари. От компанията припомнят, че миналата година през януари заради студовете е имало 20 дни забрана за износ.

Газовата компания “Булгаргаз” регистрира 153% ръст на печалбата си - тя е 13,16 млн. при загуба през 2017 г. от 24,8 млн. лв. Тъй като цените на природния газ тръгнаха нагоре, процентът едва ли ще е 18, както компанията иска. Така че печалбата за следващото тримесечие вероятно ще се свие.

И преносният газов оператор “Булгартрансгаз” е на плюс от 22,98 млн. лв., през първото тримесечие на 2017 г. печалбата му е била 25,13 млн. лв.

Българският енергиен холдинг, който обединява дружествата в държавната енергетика, също е на печалба с 18,7 млн. лв., при 8,67 млн. за тримесечието на 2017 г.

Тенденцията от миналата година се запазва, финансовите резултати вървят нагоре.