През 2017 г. НАП е поставила под постоянно наблюдение над 882 дружества, които имат мащабна икономическа дейност и от техните данъци зависят над 80% от събираемостта на приходите, научи “24 часа”. Тази практика продължава и през тази година.

Повечето от фирмите са изрядни. Доброволно е коригиран данъчен кредит за 1 060 521 лв.

За една година са извършени 9400 ревизии, които са установили неплатени данъци и осигуровки за близо 1,2 млрд. лв. 228 646 пък са били проверките, извършени от приходната агенция.

216 млн. лв. са събрани от мениджъри и членове на управителни и контролни съвети на компании след ревизии за т.нар. солидарна отговорност. Данъчните вече имат право да ревизират всички лица, които заемат или са заемали управленски длъжности. Те отговарят и с личното си имущество за фирмени дългове.

Заради невнесени навреме данъци от търговци на горива са били задействани и гаранции за 200 000 лв. По закон компаниите от този бизнес трябва да обезпечават доставките си с банкова гаранция.

Средно за година данъчните обработват 50 млн. декларации, разменят с клиентите си над 100 млн. електронни документа, а 5,4 милиона фирми и граждани са ползвали електронни услуги на данъчната администрация, сочат данни от отчетите на НАП.

На компании с добра данъчна история, които нямат задължения към бюджета, ДДС се възстановява бързо и без проверки- по тази процедура са възстановени 60 млн. лв. в близо 14 500 случая.

За трета поредна година НАП събира около 1,5 млрд. лв. над плана, посочват още от приходната агенция.