Цифровите технологии са сферата, в която Западните Балкани могат да докажат, че са лидери. Това каза премиерът Бойко Борисов на откриването на Цифровата асамблея в НДК. Той посочи, че регионът има силите, възможностите и инвестициите, които вече са направени, предава БТА.

Премиерът подчерта, че ролята на човека трябва да бъде основна, защото колкото повече се развиват технологиите, толкова повече трябва да се контролира тяхната дейност. "Много е важно основната мисловна дейност за управлението да остане в човека", допълни Борисов. По думите му в бъдеще ще има професии, които могат да бъдат изцяло заменени от роботи, но контролът и управлението трябва да остане в човека. Затова, според него, много важно е развитието и на образованието, въпреки че резултатите в тази сфера идват по-късно. Борисов посочи, че е заложено децата още от 3-ти клас да започнат да се учат да програмират.

Бойко Борисов наблегна, че е много важно да се работи и по осигуряването на нужната киберсигурност, защото заплахите вече ще се пренасят на други нива и ще стават все по-сериозни. "Когато една цяла система се управлява от машина, ако я хакнеш образно казано, могат да падат самолети, да се удрят влакове или да се вършат куп поразии в метрото, защото всичко е толкова електронизирано и то към днешна дата", добави премиерът и допълни, че технологиите продължават да се развиват постоянно. Затова той заяви, че високите технологии изискват много по-висока сигурност.

Премиерът Борисов се обърна към колегите си от Западните Балкани и информира, че на 4 юли в Солун ще се съберат лидерите на България, Румъния, Гърция и Сърбия, откъдето заедно ще пристигнат в София за срещата с Китай /16+1/. Той счита, че паралелно с изграждането на ж.п. линиите и магистралите, трябва да се поставят и оптичните кабели, за да се подготви развитието на дигиталната инфраструктура. Освен това се работи усилено и по отпадането на роуминга, защото е полезно и за бизнеса и за хората. "Важното е Балканите да бъдем единни. Имаме рядък шанс да покажем на света нашия си потенциал", завърши Бойко Борисов.