Министър на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков каза по време на парламентарния контрол, че през следващите седем-осем години за няколко ключови язовира в страна трябва да се осигури финансиране, заради задълбочаване на проблема с недостига на питейна вода. Сред тях са язовирите "Нейковци", "Кюстендил", "Черни Осъм".

За язовир "Нейковци" има изготвен технически проект, внесен през май в Министерството и приет от техническия експертен съвет в началото на юли. Строителството на обекта, пречиствателната станция за питейни води и прилежащата към съоръжението инфраструктура отпадна през 2014 г. от споразумението със Световната банка за финансиране по различни причини, сред които и забавяне на процедури. При осигуряване на бъдещо финансиране от СБ за следващ период, за което има индикации, Министерството ще разполага с техническата документация за издаване на разрешението за строеж и за изготвяне на тръжни документи за провеждане на обществена поръчка за избор на строител, каза министърът.

В отговор на друг депутатски въпрос Николай Нанков каза, че с решение на правителството от 2017 г. агенцията "Пътна инфраструктура" има ангажимент към поддържане на 2959 километра републикански пътища, основно от TNT-мрежата, от различни класове, за улесняване на военната мобилност. От тях магистралите са 882 километра. С министерството на обраната през тази година е съгласуван план за организация на дейността при оказване на поддръжка на страната-домакин на сили на НАТО, каза министърът. По думите му пътищата са в добро технико-експлоатационно състояние и са подходящи за придвижване на съответните военни части и оборудване. Проблеми, които не са от днес и вчера, има по някои мостове, допълни министърът и посочи, че планово те се ремонтират според възможностите на бюджета.