Министърът на туризма Николина Ангелкова разговаря по телефона с новия министър на културата и туризма на Турция Мехмет Ерсой, съобщиха от пресцентъра на министерството. Турция попада в топ 10 на пазарите за входящ туризъм за България, е подчертала министър Ангелкова и е поздравила колегата си с поемането на поста, предаде БТА.

Тя е добавила, че за периода януари-май на тази година над 264 хил. турски граждани са посетили страната, като се отчита ръст от 9,1 на сто спрямо същия период на 2017 г. През миналата година туристическите посещения от Турция са повече от 636 хил. и се наблюдава увеличение от 12,5 на сто. А за последните пет години турските туристи, посетили България са нараснали двойно, е информирала министърът.

Разработването на така наречения "Балкански маршрут" е била една от темите, които двамата министри са обсъдили. Те са се обединили около мнението, че този продукт ще е от изключителна полза за привличането на туристи от далечни дестинации и в двете страни. Министър Ангелкова е подчертала, че е от ключово значение да имаме индивидуална услуга, с която да отговорим на нуждите на посетителите от отдалечени държави като Китай и Япония, като е допълнила, че това ще надгради предлаганите туристически продукти и в България, и в Турция. Тя е припомнила, че създаването му е било предложено и подкрепено на срещата на високо ниво на министрите на туризма на държавите-членки на ЕС "Туризъм и икономически растеж", организиран в рамките на Българското председателство на Съвета на ЕС.

Министър Ангелкова е поканила турския си колега да се включи във втория Международен конгрес на световните цивилизации и историческите маршрути. Той се организира под егидата на Световната организация по туризъм и ще се състои в периода 14-16 ноември в София.

Министър Мехмет Ерсой е коментирал, че ще разчита двете съседни страни да продължат ползотворното си сътрудничество в туризма. Той е допълнил още, че ще подкрепя и съдейства за организирането на всякакви инициативи, които ще допринесат за успешното развитие на сектора.