Европейската комисия даде срок от месец и половина на платформата за краткосрочно наемане на жилища Airbnb да приведе дейността си в съответствие с няколко европейски директиви и регламенти за защита правата на потребителите. След края на август промените ще бъдат анализирани и ако ЕК не ги сметне за задоволителни, ще наложи глоба на собствениците на платформата, става ясно от решение на ЕК, обявено от еврокомисаря Вера Йоурова.

Претенциите са общо 9. Най-важната от тях е, че от платформата вече се иска да представя на сайта си при търсене само крайните цени, в които са включени всички такси. Или ако не всичко може да се изчисли предварително, да е ясно посочено, че са възможни и допълнителни плащания.

Освен това от Airbnb се изисква ясно да посочва дали наемодателят е частно лице или фирма, тъй като действащите в ЕС правила за защита на потребителите в двата случая са различни.

Други важни изисквания са свързани с директивата за неравноправните клаузи в потребителските договори. Платформата например често насочва потребителите към юрисдикции, които са извън ЕС, въпреки че става въпрос за наемане на жилище в съюза, и то от граждани на ЕС.

Най-вероятно няма да се стигне до обща забрана на Airbnb в ЕС, тъй като миналата година Еврокомисията се обърна към страните членки с призив да намерят начин да работят с платформата, а не да я забраняват. Засега в ЕС има само два града, които наложиха рестрикции на Airbnb - Берлин и Барселона.