Китай ще продължи сътрудничеството си и отношенията си с Иран, предаде агенция Синхуа, като се позова на китайския министър на външните работи Ван И.

Споразумението от 2015 г., по силата на което Иран се съгласи да ограничи ядрената си програма в замяна на това да бъдат отменени повечето западни санкции, отговаря на "общия интерес" на международната общност, е казал китайският дипломат в телефонен разговор с иранския министър на външните работи Мохамад Джавад Зариф, предава БТА.

"Дадохме ясно да се разбере, че сме против практиката на едностранни санкции и "юрисдикция на дългата ръка" в международните отношения", заяви Ван.

Пекин си създаде тесни търговски връзки с Техеран, особено в енергийния сектор, отбелязва Ройтерс.

Китайските отношения с Техеран са открити, прозрачни и законни, заяви по-рано този месец министерството на външните работи в Пекин, след като американският президент Доналд Тръмп заяви, че компаниите, които продължават да имат делови отношения с Иран, ще бъдат лишени от достъп до САЩ.

По-рано тази година Тръмп оттегли Вашингтон от ядреното споразумение въпреки призивите на останалите световни сили, под чиято егида също беше подписано споразумението - сред тях основните европейски съюзници Великобритания, Франция и Германия, а също и Русия и Китай.