Предстои обявяването на конкурс за търсене на нефт и газ в блок “Терес”

Австралийската компания Woodside Energy става съдружник с “Шел” при търсенето и проучването за нефт и природен газ в блока “Хан Кубрат” в Черно море.

Газовата компания Woodside ще придобие 30% от проучването, чиито права държи Shell. Това е постигнато след споразумение през юли с Shell International Exploration и Development Italia, показва отчетът за първите 6 месеца на австралийската компания. В края на миналия месец компанията е регистрирала свое дъщерно дружество в Англия и Уелс - Woodside Energy (Bulgaria) Limited.

Очаква се през второто тримесечие на 2019-а да започне проучвателният сондаж.

“Шел” бе избрана от правителството за победител в търга за търсене и проучване на нефт и газ в блок “Хан Кубрат” (бивш “Силистар”) през септември 2015 г. В договора няма изискване за проучвателен сондаж, но данните от проучванията явно дават надежди.

“24 часа” попита в Министерството на енергетиката има ли промяна в разрешението. “Новината е от петък. Следващите стъпки са компаниите да напишат писмо до министъра на енергетиката Теменужка Петкова, а тя да внесе проект за решение за новия акционер в Министерския съвет”, отговориха оттам.

Както “24 часа” е писал, в блок “Хан Аспарух” в дълбоките води на Черно море проучват за нефт и газ “Тотал” в консорциум с ОМВ и “Репсол”.

На 10 юли управителят на “Тотал Е&П България” Ксавие Фожрас дари на Министерството на енергетиката сондажното длето, използвано при проучвателен сондаж “Плошков-1” в блок “Хан Аспарух”. Тогава вицепрезидентът на компанията за Каспийския регион и Южна Европа Бернар Клеман заяви пред министър Теменужка Петкова, че ще продължат да правят геоложки проучвания в българската територия на Черно море. Но все още не е взела решение за следващ сондаж, казаха от министерството.

Предстои обявяването на конкурс за търсене и проучване за блок “Терес” в южните български територии на Черно море.

Ще бъде обявен и конкурс за търсене и проучване за нефт и газ в блок “Враца - Запад”.