Делегация от провинция Хайнан, водена от Чу Цзянмин, генерален секретар на постоянната комисия на конгреса на Хайнан, бе посрещната днес от председателя на общински съвет Пловдив Савина Петкова.

"Влюбен съм в Пловдив. Макар да идвам за първи път в града, мога да кажа че съм силно впечатлен от видяното тук", заяви г-н Чу Цзянмин по време на срещата. Савина Петкова отбеляза, че през последните няколко години двете страни имат засилено сътрудничество в областта на бизнеса, културата, туризма и образованието.

"Един от акцентите във външната политика на община Пловдив и на местния парламент е развитието на взаимоотношенията ни с Китай, като особено оживени са контактите с градовете Шънджън и Шанхай", подчерта Петкова.

Гостите заявиха, че Хайнан е една от младите провинции на Китайската народна република, създадена през 1988г., но вече е успяла да се утвърди като лидер в земеделието и туризма.

"Убедени сме, че предстои да си сътрудничим с Пловдив и региона в бъдеще. От тази пролет Хайнан вече е със статут на свободна икономическа зона и това дава повече шансове за сътрудничество", посочиха от китайската делегация. Гостите разказаха, че Хайнан е известен още като Източния Хавай, тъй като само за миналата година над 60 млн. туристи са посетили курортите му.

На срещата присъстваха и изпълнителният директор и заместник-директорът на Фондация "Пловдив 2019" Кирил Велчев и Виктор Янков, които запознаха гостите с основни моменти от подготовката и програмата на града като столица на културата.