Премиерът призова ЕС да се намери най-добрият изход без емоции

Важно е да намерим възможно най-добрия изход за всички при Брекзит, заяви премиерът Бойко Борисов в Брюксел, където участва в среща на върха на ЕС.

“Англичаните си тръгнаха, не ние, това е техният избор. Не бива да се подвеждаме по емоциите, защото след това ще страдат хиляди хора, а и със сигурност ще се отрази на финансите, икономиката, на всичко в Европа. Емоционален човек съм, но когато взимам важни решения, съм много хладнокръвен”, каза Борисов.

Премиерът подчерта, че ще настоява да не се промени координацията в работата между европейските и английските служби, които “са от най-добрите в света”. Попитан каква може да бъде подготовката за раздяла без сделка с Лондон, Борисов заяви, че това е лошият вариант, като финансово-икономическата криза. “Каквото и да се готвиш, няма как да се подготвиш за подобно нещо. Видяхме в САЩ как се подготвиха за урагана Майкъл - стотици изчезнали”, каза премиерът.

Външната министърка Екатерина Захариева съобщи, че премиерката на Великобритания Тереза

Мей лично

уверила Борисов,

че правата на

българските

граждани ще

се зачитат

в страната след Брекзит. България също имала интерес от това, защото миналата година туристическият поток от кралството към страната ни се е увеличил с 25%, обясни Захариева.

Тереза Мей
Тереза Мей
Тереза Мей не предложи “по същество нищо ново”, коментира шефът на Европарламента Антонио Таяни в Брюксел. В същото време Таяни отбеляза, че Мей е говорила с “тона на човек, който иска да постигне сделка”. В преговорите по Брекзит не е постигнат достатъчен напредък за свикване на извънредна среща на върха през ноември, добавиха официални представители на ЕС, цитирани от Ройтерс.

Британската премиерка бе поканена само за началото на работната вечеря в сряда, за да информира колегите си за позицията на Лондон, а след това европейските лидери решаваха какви ще са следващите им стъпки. От седмици преговорите са в застой.

Според Таяни Мей изглеждала “по-спокойна”, отколкото на последната среща на съюза в Залцбург. Преди вечерята Тереза Мей каза, че вярва, че споразумение за Брекзит е постижимо, ако двете страни работят “усилено” през следващите дни и седмици. Обсъжда се и

евентуално

удължаване

на транзитния

период,

който трябваше да бъде една година, но може да бъде удължен на две.

“Нуждаем се от много повече време”, за да постигнем сделка за Брекзита, призна главният преговарящ от ЕС Мишел Барние. Ангела Меркел обеща да направи каквото може, за да помогне на ЕС да постигне споразумение. Германската канцлерка добави, че иска “добри отношения с Великобритания”. Френският президент Еманюел Макрон увери, че “не сме толкова далеч от сделка”. Минувач щракна лидерите на по чашка.

Минувач щракна лидерите на по чашка.

Късно в сряда Меркел и Макрон се разходили по централния площад на Брюксел “Гран плас” и се натъкнали на белгийския премиер Шарл Мишел и люксембургския му колега Ксавие Бетел. Четиримата седнали на маса пред бирария около полунощ и се отдали на релакс сред туристите и клиентите в заведението. “Беше много хубаво. Хапнахме пържени картофки и пихме бира. Въпреки че сме политици, и ние сме хора”, заяви след това премиерът на Люксембург Ксавие Бетел. Той платил сметката в чест на изборите в Люксембург в неделя.