Няма месец без заетите в публичната дейност на Държавно предприятие "Транспортно строителство и възстановяване" да не са получили изцяло или частично плащане на дължимите им трудови възнаграждения. Това заяви в пленарна зала министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Росен Желязков в рамките на парламентарния контрол, предаде БТА.

Той отговори на въпрос на депутата от БСП Георги Гьоков относно сигнал за забавяне на работни заплати в предприятието от април тази година.

От април 2018 г. до момента са изплатени общо 341 074 лв. трудови възнаграждения, което се равнява на 5.4 средномесечни заплати от общо дължимите за периода шест заплати, каза министърът. До края на годината предприятието планира да изплати на заетите в публичната дейност 60 процента от възнагражденията за месеците май и юни, а за останалите работници и служители - оставащите проценти до две пълни работни заплати от дължимите към момента, посочи Желязков.

Предприятието финансира дейността си от собствени приходи, отбеляза министърът. Той уточни, че то работи в условията на засилена конкуренция в строителния отрасъл и липса на конкретни обекти за реализация.

Уверявам, че няма за какво да се страхуват служителите, каза министърът. Поемам ангажимент да направя необходимото, за да има трудова справедливост в държавното предприятие, допълни той.