Китай има планове да се превърне в най-големия пазар за тематични паркове в света до 2020 г., когато се очаква броят на туристите да се увеличи на 230 милиона, според последния доклад на американската инженерна компания „AECOM", предава bulgarian.cri.cn.

Броят на туристите в китайските тематични паркове отбелязва среден годишен ръст от 13% през последното десетилетие и през 2017г. е достигнал 190 милиона. Очаква се тази цифра да се увеличи два пъти през следващите години, се посочва в доклада. Като причина за бързия растеж в него се отбелязват растящите доходи на китайските потребители, които вече имат по-големи изисквания към развлекателните дейности и се надяват на по-удобна система за обществен транспорт.

Въпреки големия брой посетители обаче, в доклада се посочва, че участието на глава от населението в Китай е по-ниско в сравнение с развитите икономики. „Тези констатации показват значителни възможности за бъдещия растеж на китайския пазар", каза Крис Йоши, вицепрезидент за Азия и глобален директор на отдела за отдих и култура на „AECOM".

Геологически повечето от тематичните паркове в Китай се намират в икономически развитите райони в южната и източна част на страната, като според последни статистики те заемат над 30% от общия им брой, докато в централната и югозападна част в момента се строят нови.