Снети са ми показанията, казва председателят на парламентарната комисия за борба със сивата икономика и контрабандата

- Г-н Димитров, Марешки подава сигнал срещу вас до прокуратурата заради думите ви, че има двама крупни контрабандисти в горивата с политически чадър. Защо не сте подали сигнал, ако имате такива сведения?

- Грешите и вие, и Марешки. Уведомил съм главния прокурор, той ме насочи към Специализираната прокуратура. Предал съм всичко, с което разполагам - снимки, флашки, документи. Снети са ми показания.

- Какво има в сигнала ви?

- Той е за икономически субект, който внася горива със сяра и ги смесва в базата си, за да ги продава евтино. Горивата със сярата са заминавали по обществените поръчки - за болници, общини, детски градини, защото тях никой не ги проверява. Самият Марешки на два пъти пострада от тази практика. По-паметливите знаят, че в две негови бензиностанции бе откриван дизел със сяра.

- Какво направи той тогава?

- Излезе с обяснение, че шофьори или злонамерени лица подхвърляли пликчета със сяра в цистерните. Знае се обаче, че ако така подхвърлиш сяра, тя става на утайка. Излязлата при изследванията обаче не бе утайка, а защото не е извадена в рафинерия. Марешки нямаше вина, закупил гориво, налели му със сяра.

След това неговите цистерни вече не пълнеха в тази база, а в съседна. Горивото бе с платен акциз и ДДС, но минаваше през втората база само по документи. Всичко това - да се натовари в едната база, да се разтовари във втора, пак да се натовари и да замине за бензиностанциите, ставаше фиктивно.

- Друго предположение имате ли?

- След като негови служители даваха заявки и плащаха горивото на първата база и още в нея се слагаха добавките - биодизел и биоетанол, не е ли ясно, че то още от нея отива за бензиностанциите? Това Марешки не го ли е знаел? Защото, ако го е знаел, е трябвало да го съобщи в прокуратурата. Другият вариант е нито шофьорите му, нито счетоводителите да са му казвали какво се случва и че се товари в една база, а по документи - от друга.

- Допускате ли да е възможно това?

- След като той толкова се е загрижил за мен, предлагам му да отидем заедно в прокуратурата и заедно да изясним какво се е случвало. Това, което мога да кажа, е, че самият той не е извършвал нарушения, подмяна на документи и манипулиране на уредите в базите. Не му вменявам вина. Но ако той казва, че след като не съм казал на прокуратурата какво знам, съм лош човек, то не мога ли аз да му кажа: Ако сте знаели какво става и сте го укрили, с какво сте по-добър? А ако не сте знаели, мълчете си!

- Каква е съдбата на сигнала, знаете ли?

- Има до съдебно производство. За два икономически субекта, раздробили се на пет други, с огромен ръст на продажбите си. Въпрос, по който прокуратурата трябва да се произнесе, без да бъде притискана.

Призовавам Марешки да не се грижи за мен, а да помисли той какво би направил, за да покаже какви са практиките, на които волно или неволно е бил свидетел, а понякога и потърпевш. Предполагам че Специализираната прокуратура с радост ще ни изслуша и двамата.