150 милиoна евро са инвестициите в индустрията на пловдивския регион само за тази година. За последните 5 години се отчита 9,1% ръст на заплатите в производството, който е по-голям, отколкото в София - където е 7,4%.

Данните бяха съобщени на пресконференция в Пловдив, на която присъства макроикономистът от "Индъстри Уоч"  Геогри Стоев, кметът инж. Иван Тотев, зам.-кметът Стефан Стоянов и инженер Пламен Панчев от "Тракия икономическа зона". 

"Пловдив е индустриален център на България. В този сектор са наети 72 хиляди души. Няма друга област в страната с подобни показатели", посочи Георги Стоев. Той цитира данни от проучвания сред работодателите, които сочат, че възнагражденията на заетите в производството догодина, ще растат. Квалифициран работник с опит ще взима 1600 лева нето в производството в пловдивския регион, а начинаещият - 1000 лева.

Кметът Иван Тотев подчерта, че градът е един от първите, който е създал "Образователно-индустриален борд". Неговата цел е по-тясно сътрудничество между училищата и фирмите. 

"През тази година 168 деца от шести и седми клас от 6 пловдивски училища имаха възможност да посетят компании в региона и да се срещнат със специалистите им", заяви Иван Тотев.

Зам.-кметът Стефан Стоянов добави, че през 2019 година целта на "Образователно-индустриалният" борд е да обхване около 1000 деца.