5,3% е делът на контрабандата за третото тримесечие на годината

Марката Capital смени Compliment и вече е номер едно сред нелегалните цигари у нас. Това показват резултатите от проучването за контрабандата през третото тримесечие на годината, обявени в четвъртък от “Инициативата срещу незаконната търговия”. В нея влизат петте най-големи тютюневи компании на нашия пазар - “Булгартабак”, “Филип Морис”, БАТ, “Джапан табако” и “Импириал табако”.

Capital има над 10% от нелегалния пазар през третото тримесечие, а при предишното изследване дори не попадна в топ 15 на контрабандата. Compliment е с дял от 5,5%, след като имаше над 17 на сто през второто тримесечие.

Разместването идва след разбиването на пет нелегални фабрики за цигари у нас през лятото - на Миню Стайков, на Евлоги Станоев - Бирмата и синове.

Capital е напълно нелегална марка, тъй като няма официална регистрация на името на производител нито у нас, нито в друга държава по света.

Compliment са собственост на германската компания “Фон Айкен”, която произвежда тютюни. Compliment обаче никога не е регистрирана официално за продажба в България.

Според спецслужбите продажбите се дължат на нелегално производство в България. В подкрепа на това е фактът, че при всички акции на полицията заловените кутии са били без никакъв бандерол.

В същото време от МВР няма официална информация, че тази марка е засечена в някоя от разбитите фабрики.

Лансират се само неофициални предположения от прокуратурата и ДАНС, че е възможно основното място на производство на Compliment да е било пловдивското село Оризари.

От изследването става ясно още, че през третото тримесечие контрабандата на цигари е 5,3%. Делът се увеличава малко в сравнение с предишното тримесечие, когато бе 4,7 на сто. България остава с едно от най-ниските нива в ЕС на незаконна търговия, по-високи има в Гърция, Румъния, Франция, Германия, Полша, Италия и други страни.

Резултатите от изследването показват, че част от популярните  марки на нелегалния пазар са едни и същи=- Но се появявали и нови, които също нямат аналог на легалния пазар. Те се появявали внезапно и бързо, заменяйки други масово предлагани варианти. Някои от новопоявилите се са Wall Street, Regina, Mark1.

Най-голям дял нелегални цигари имали в Свиленград (32%), Перник (16), Видин (14,7%), Кюстендил (13,9%), Хасково (10,7%), Благоевград (9,3%), Габрово (8%) и Асеновград (7,3%).

“България продължава да бъде сред страните в Европейския съюз с най-ниски нива на незаконна търговия с цигари. И през третото тримесечие на годината делът на контрабандата е свит до около 5%, което е устойчива положителна тенденция вече повече от година”, коментира премиерът Бойко Борисов.

Според него данните говорят за реално свършената работа на всички служби, приходни агенции и прокуратурата. Броят на разкритите незаконни производства в страната също отбелязал рекорд през 2018 г. Борбата с контрабандата с цигари остава постоянен ангажимент на правителството и по него ще бъдем безкомпромисни, допълни Борисов.

Тютюневите компании посочват, че мерките на държавата срещу незаконната търговия дават устойчив резултат и трябва да останат приоритет на правителството.

Производителите искат да не се допуска въвеждането на крайни регулации в сектора, които можело да създадат рискове за стабилността и биха представлявали бариера в успешната борба с незаконната търговия.

И подкрепяли инициираните от главния прокурор Сотир Цацаров промени, с които нелегалното производство на цигари се превръща в престъпление.

Навременни били и предложенията за регистър на лицата, занимаващи се с внос, производство и продажба на машини и съоръжения за тютюневи изделия и да се премахне цената от бандерола.

Още издирват Бирмата и един от синовете му

Евлоги Станоев-Бирмата още е в неизвестност, както и малкият му син Георги, който е известен повече с връзките си в попфолк средите. Преди месец се предаде третият издирван член на семейството Антон Станоев и още е в ареста. С червена бюлетина в Интерпол се търси и бившият шф на Криминална полиция в столичното II РУ на МВР Любомир Иванов. Всеки от тях е отговарял за дейността на 4-те разбити фабрики, произвеждали нелегални цигари. Антон Станоев е наблюдавал дейността на тази в Горна Оряховица.

До Бирмите специализираната прокуратура стигна на 13 септември. Фабриките бяха разбити под ръководството на районната прокуратура в Пловдив, но разследването беше преместено в София, за да се разкрият организаторите. На 20 август бяха задържани само работниците от 4-те нелегални фабрики, както и мъж от село до Пазарджик, който ги зареждал с тютюн.

Разследването на дейността на бандата продължава, както и на тази в Карнобат, която според прокуратурата е на Миню Стайков. Той е в ареста заедно с брата на съпругата си, а синът му Стайко Стайков се издирва от Интерпол. Неофициално се твърди, че групите на Стайков и Евлоги Станоев-Бирмата са свързани, но засега няма доказателства за това.

Данни за третото тримесечие
Данни за третото тримесечие