Орлин Пенев си отива по здравословни причини, като негов наследник сочат Петрозар Петков

Председателят на българското бюро “Зелена карта” Орлин Пенев подаде оставка часове след като стана ясно, че Брюксел е наложил мониторинг над бюрото. Като причина за затегнатия контрол са посочени проблеми с изплащането на щети при катастрофи в чужбина с участието на автомобили, застраховани у нас.

Неофициална информация насочи подозренията към “Лев Инс” и “Даллбогг “Живот и здраве”. (Техните позиции виж долу.)

Часове след като “24 часа” съобщи новината, на сайта на бюрото се появи съобщение, че Пенев подава оставка по здравословни причини. От 2 дни той не вдига мобилния си телефон.

Като наследник на Орлин Пенев, за когото браншът смята, че е доказан професионалист, се спряга името на Петрозар Петков, който в момента е на върха на ЗК “Булстрад”.

В официалното писмо от Брюксел за наложените мерки, изпратено до бюрото и до КФН, има 3 условия: всеки месец бюрото да представя справки за движението на финансовите потоци, да се сключи презастрахователен договор за целия пазар на автомобилните полици и да се предостави банкова гаранция като доказателство за уреждане на неизплатени щети.

Застрахователно дружество “ДаллБогг “Живот и здраве”: Съмненията към нас са спекулативни, ние сме с безупречен финансов профил

Като една от сериозните медии разчитаме, че различавате фалшивите новини от истината. ЗАД “ДаллБогг “Живот и здраве” е компания с перфектна парична ликвидност, рекордно висока капиталова адекватност и с безупречен финансов профил - констатации, потвърдени в доклада на международната одиторска компания “Мазарас” (Париж), приет без възражения от регулатора КФН още на 8 май и потвърдил тези факти. Всякакви съмнения, че причината за поставянето на Националното бюро на автомобилни застрахователи на България (НББАЗ) под мониторинг е заради влошени финансови показатели конкретно на нашата компания, са спекулативни и не отговарят на истината. Днес Орлин Пенев, председател на УС на бюрото, подаде оставка по други причини: “здравословно състояние”! При полагане на добросъвестни усилия да се доближите в максимална степен до първоизточника на информацията, каквито са журналистическите стандарти и високите очаквания към вашата медия, ще се убедите в гореизложеното. Препоръчваме ви да отправите официално запитване до Съвета на бюрата в Брюксел, до КФН и до НББАЗ коя е компанията, дала повод за мониторинг. Тъй като именно НББАЗ е институцията, поставена под мониторинг от Съвета на бюрата, те биха могли най-достоверно да ви осветлят относно причините и фактите.

Застрахователна компания “Лев Инс”: Ще продължим да отказваме източване на национален капитал

Повече от две години компанията алармира за злоупотреби по “Зелена карта”. Многократно сме уведомявали компетентните институции за порочните практики по застрахователните измами в чужбина. Наложеният мониторинг е резултат на установени нередности от наблюдаващите органи. Твърдо и непреклонно се противопоставяме на опитите да бъдем въвличани в престъпни схеми, като извършваме плащания за несъществуващи събития. ЗК “Лев Инс” е доказано изряден платец и лоялен партньор както в България, така и в чужбина. Компанията ще продължава безкомпромисно да защитава интересите на българския гражданин, като отказва източването на национален капитал.

С цел превенция и защита на застрахованите лица ЗК “Лев Инс” откри свои представителства в Италия, Румъния, Германия и Великобритания със спешни телефони за съответните държави. Както следва: Италия: +39 06 200 77; +393478311026, Румъния: +40 23 0 23 99 33, Германия: +4927362009860, Великобритания: +44 777 222 21 44. Предстои откриване на представителства и в други европейски държави.