Общински светници алармират за фиктивни дейности и нарушения на

Закона за обществените поръчки по проект за 390 хиляди лева

Общински съветници от Чепеларе изпратиха сигнал до Европейската служба за борба с измамите (ОЛАФ), в който описват съмнения за злоупотреби по проект, финансиран с 390 хил. лв. Документът е подписан от председателката на местния парламент Росица Черпокова. Преди няколко месеца тя осъди кметицата Славка Чакърова, която обявила пред съветниците, че Черпокова заела поста със задкулисни сделки и плащане под масата.

Сигналът до ОЛАФ е изпратен на 4 януари. Подписан е от 9 общински съветници. Задават се въпроси, в които става ясно, че е плащано за фиктивни дейности, а изборът на изпълнителите по проекта “Шанс за по-добър живот” е станал без обществена поръчка.

Договорът с оперативната програма “Развитие на човешките ресурси” е подписан на 1 юни 2018 г. Целта е да се създаде социално предприятие, да се обучат работниците, които да се трудят в полза на общината. След като проектът е одобрен, са преведени 20% от сумата. На 19 юни 2018 г. е сключен договор за 21 хил. лв. със сдружение “Инсайт” -Смолян. Негов представител е Елеонора Желева. С парите трябва да се обучат озеленители и помощник-строители. На същата дата обаче е сключен договор за 63 хил. лв. и с фирмата “Ейтпланетс” от Рудозем, която отново се представлява от Елеонора Желева. Договорът е за психологическо подпомагане на уязвими групи и обучението им. Общинските съветници се усъмнили в проекта, когато кметицата Славка Чакърова поискала да се гласува 90 хил. лв. заем, с които да се плаща на работниците по проекта, защото общината нямала средства. В същото време се получили и сигнали, че обученията на наетите са фиктивни. Поискали информация от Чакърова за изпълнението на проекта, защото сумата от 390 хил. лв. включвала и заплати за работниците. Тя обаче им отказала подробности. Директорката на училището пък им казала, че кметицата е ангажирала класни стаи само за 2-3 дни, а часовете за обучение по проекта са 300, което е практически и теоретически невъзможно. За провеждането им са необходими 2 месеца. Нямало яснота и как са подбрани хората, които ще бъдат включени в програмата, финансирана с пари от Брюксел.

“Защо са изплатени хиляди левове, без да е извършена дейност, която вероятно е отчетена по документи”, питат съветниците в сигнала. Всички тези въпроси са обсъждани на заседание на Общинския съвет, но кметицата забранила на ръководителката на проекта да присъства и да даде отговори.

“24 часа” потърси Славка Чакърова за коментар, но тя не отговаряше на мобилния си телефон час преди края на работния ден в сряда.