Централното отопление, разглеждано едновременно като удобство за хората, получаващи качествена услуга и ефективен начин за намаляване на вредни емисии, няма алтернатива. Дори и топлофикациите с основно гориво въглища са много по-щадящи природата в сравнение с печките, работещи на твърдо гориво, поради пречиствателните съоръжения, монтирани в тях, и по-добрия и ефективен начин на изгаряне.

Бъдещето е на чистите технологии и именно поради тази причина решихме да ви запознаем с един добър пример в България за тяхното внедряване и приложение.

“Топлофикация Сливен” ЕАД вече 5 години

инвестира в оползотворяването

на биогорива

и модифицирано гориво RDF за сметка на намаляване на количествата на използваните в централата въглища.

От дружеството заявиха, че като начало е изграден скарен котел, който създава енергия от 2 типа горива – 50% въглища и 50% биогорива. Биомасата, която се използва в него, представлява смесица от дървесен чипс и отпадъци от селското стопанство. В дружеството беше проектирана и изградена пещ – горелка към енергиен котел 2 за изгаряне на биогориво и модифицирано гориво RDF. За целта пещта е проектирана да отговаря на европейската наредба за изгаряне и съвместно изгаряне на модифицирано гориво RDF.

Едновременно с това бе наета голяма италианска компания, която

изгради система за

мониторинг на газовете,

включваща най-съвременни технологии. Интегрираният в системата софтуер отговаря на същата наредба и в реално време непрекъснато измерва множество параметри на изпусканите в атмосферата газове.

“През 2018 г. в “Топлофикация Сливен” ЕАД бе изградена и пусната в експлоатация линия за изгаряне на слама в енергийните котли. Целта е отново намаляване на количествата въглища и оттам намаляване на вредните емисии. С окончателното завършване на линията през януари 2019 г., с нея ще могат да бъдат оползотворявани 75 тона слама дневно”, обясняват от ръководството на дружеството.

Целта на всичко това е, от една страна все по-чист въздух и от друга страна, доволни клиенти, благодарение на които „Топлофикация Сливен” ЕАД работи. Резултатите са налице – желаещи за присъединяване към дружеството са повече от реалните възможности и капацитет на централата. Може би за това спомагат индивидуалните договори, които само „Топлофикация Сливен” подписва с всеки един от клиентите си“, допълват от дружеството.

Ето, че в България има примери са работливи и далновидни професионалисти, които работят активно в посока на развитие на поверените им дружества и ги подобряват и разрастват по най-ефективния начин, което се усеща и отстрани.