Да се отложи влизането в сила на закона за горивата с 6 месеца и той да действа от 1 юли, а наредбата за него да е готова на 1 август. Това решиха депутатите с приемането на промени в закона за горивата на първо четене.

Законът за горивата трябваше да влезе в сила на 28 януари. Това предвиждаше обнародваният на 27 юли 2018 г. Закон за административното регулиране на икономически дейности, свързани с нефт и продукти от нефтен произход. С промените, които бяха приети лятото, търговците на едро на горива трябва да имат капитал от 1 млн. лв., а собствениците на бензиностанции - 20 000 лв. Освен това едрите играчи трябва да имат гаранция от 500 000 лв., а дребните - 20 000 лв. Предвижда се, ако някой търгува с горива без регистрация или в нарушение на закона, да се наказва с глоба, съответно с имуществена санкция в размер от 25 хил. до 250 хил. лв. При повторно нарушение санкцията е в двоен размер.

Текстовете за отлагане му бяха внесени от Министерски съвет на 10 януари в Народното събрание. Два дни по-рано по време на заседание на тристранката министърът на икономиката Емил Караниколов заяви, че предлага отлагане на закона заради забележки от страна на Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България(КРИБ) и Асоциацията на индустриалния капитал в България(АИКБ), както и на малките търговци.

Становището на работодателската организация за отлагане на закона стана повод от Българската петролна и газова асоциация да обявят, че прекратяват членството си в КРИБ. Според БПГА отлагането му удължава живота на сивата икономика в този сектор. От КРИБ посочиха, че в закона не са взети предвид специфични съоръжения за зареждане на гориво, каквито са в секторите строителство, минно добивна промишленост, металургия. Както и наличието на мобилни цистерни и извънгабаритни техники, които няма как да бъдат закарани до бензиностанции.