От 1 март Караиванова ще бъде новият представител на България в Европейската банка за възстановяване и развитие

Парламентът прие оставката на шефката на Комисията за финансов надзор Карина Караиванова. Във вторник тя беше депозирана в Народното събрание. 113 депутати подкрепиха предсрочното прекратяване на мандата ѝ, 3 народни представили гласуваха "против", а 8 се въздържаха.

От 1 март 2019 г. Караиванова ще се присъедини към екипа на Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР). В края на 2018 г. Министерски съвет я номинира за представител на България в ЕБВР и реши тя да смени досегашния Калин Митрев. Кариерата на Караиванова започва като експерт в Министерство на финансите, 2 пъти заема поста на зам.-министър на финансите. За председател на КФН беше избрана на 28 юли 2016 г. с 6-годишен мандат, поемайки поста тя представи концепция с ясно разписани ангажименти, които трябваше да изпълни в шестгодишен мандат.

В началото на седмицата Караиванова отчете, че е изпълнила поетите в началото на мандата си ангажименти - регулаторът се самоиздържа от такси, всички компании, които контролира, са равнопоставени, извършена е необходимата подготовка за стрестестовете и оценката на активите на пенсионни фондове и застрахователни компании.

След нейното напускане

финансовият регулатор

остава с трима членове,

като по закон той трябва да работи в 5-членен състав. Заради скандала със застрахователя "Олимпик", тогавашният зам.-председател на КФН, ръководещ управление "Застрахователен надзор" Ралица Агайн, подаде оставка.

След гласуваното освобождение на Караиванова, парламентът прие правила за избор на нов шеф на финансовия регулатор. Те бяха приети напълно единодушно с 99 гласа "за".

Предложението за кандидатите ще се прави

в 7-дневен срок

от народните представители

или парламентарните групи.

Кандидатурите трябва да бъдат придружени с писмени мотиви, които аргументират добрата професионална репутация на кандидата. Освен това трябва да има писмено съгласие на кандидата да бъде предложен за длъжността. Новият шеф на КФН

трябва да има

завършена магистратура

Тя може да бъде в областта на икономиката, финансите, правото, математиката, информатиката или друга специалност, която е подходяща с оглед надзора и регулирането на небанкови финансов сектор. Също трябва да има трудов или служебен стаж по специалността не по-малко от 5 години за последните 10 години.