През февруари ръстът на продажбите на нови коли в България е почти 10 на сто на годишна база - 9,8%. Това се вижда от данните, които разпространи в петък Асоциацията на производителите на автомобили в Европа (ACEA).

През втория месец на годината у нас са продадени 2809 нови автомобила и заедно с продадените през януари са достигнали 5153, което прави 2,6% ръст на годишна база и за двата месеца.

Данните поставят страната ни на шесто място по ръста на продажбите на нови автомобили за февруари, като по-висок е той в Гърция, Унгария, Литва, Люксембург и Румъния. На повечето големи автомобилни пазари на ЕС обаче продажбите на нови коли в началото на годината са в застой. Ръстът на продажбите в Германия и Франция за първите два месеца на годината например е съответно 0,5 и 0,6%. В Италия има 4,9% спад на продажбите. Средният показател за ЕС е спад от 2,9% на годишна база за първите два месеца и спад от 1% само за февруари. Продадените през първите два месеца нови коли в ЕС са 2,3 млн. броя.

Данните на родната Пътна полиция показват, че през първите два месеца у нас са дерегистрирани 564 автомобила на възраст под 6 месеца, т.е. приблизително около една десета от закупените нови автомобили са напуснали страната. Част от тях вероятно са т.н. реекспорт, т.е. нови коли, които само по документи са били продадени в България, но купувачите им са чужди граждани, които само са се възползвали от по-ниските цени.