Най-късно до един месец преговорите за споразумение за програма за тригодишно ежегодно увеличение с поне 10 процента на заплатите на заетите в градския транспорт трябва да приключат. Това каза пред журналисти кметът на София Йорданка Фандъкова след като участва в откриването на XVIII Годишна конференция на Мрежата на синдикалните организации от европейски столици (ECTUN) в София, информира БТА.

Предложението за тригодишната програма е на синдикатите, припомни Фандъкова. Тя отбеляза, че намира предложението за разумно и преговорите ще продължат, за да се финализира споразумението. По този начин хората ще видят грижата за себе си, но ще са мотивирани да работят и по-добре за гражданите, каза столичният кмет. Фандъкова заяви, че няма да допусне разреждане на линии и влошаване на качеството на транспорта за гражданите.

По време на форума тя отчете, че в резултат на усилията на общината и на синдикатите за няколко месеца е постигнато най-голямото увеличение на доходите на водачите за последните 10 години - между 25 и 28 процента в двете общински дружества, като са изравнени доходите на водачите в двете дружества. По думите й обаче е важно да се гарантира и перспектива на водачите, тъй като основният проблем е недостигът им. Прави се всичко възможно да се запазят работещите и да се привлекат нови.

В отговор на въпрос за протестиращите от Горубляне, Фандъкова каза, че прави няколко пъти среща с представителите на инициативния комитет на Горубляне. Те имат своите основания като собственици на имоти, но нека все пак да кажа, че се говори за процес, който сега започва, а не е приключил. Подробният устройствен план на "Младост", който включва изграждането на Източен парк, е само в първоначалния процес на обсъждане, предстои допълнително да се обсъжда, каза Фандъкова. По думите на кмета, от една страна стои желанието на гражданите за изграждане на парк, от другата страна са правата на собствениците, които имат своите претенции. Има възможност в рамките на обсъжданията да се коментира този въпрос, когато се вземе решението, едва тогава ще се определят цени, каза Фандъкова и допълни, че чува, че става дума за цени, а още е много рано да се говори за това.