Проверките, извършени от румънската Сметна палата през 2017 г. във всички държавни институции и компании, са разкрили серия нередности, които са довели до щети с общ размер от 349,31 милиона леи (75,12 милиона евро), съобщава в. "Адевърул", цитирана от БТА. 

Според доклад на Сметната палата 82 процента от тази сума представляват щети, нанесени на местните или държавния бюджет чрез отпускането на незаконни надбавки, премии и други, както и чрез заплащането на дейности, които не са били извършени или са били безполезни.

Бюджетите на административно-териториалните единици са били ощетени както заради надценени и неоправдани разходи за персонал, така и заради недобре извършени работи по инвестиционни проекти или липса на контрол от страна на възложителите.

Държавният бюджет е бил ощетен с общо 22,38 милиона евро в резултат на неефективно използване на човешките ресурси, материали или финансиране по различни проекти и програми, както и поради неефективност на системата за контрол, се посочва още в доклада.