Кандидатства за суперкомпютър

Нова програма за иноватори стартира „София Тех парк". Освен за стартъпи, тя ще е насочена основно към развитието на приложната наука и нейното комерсиализиране. Идеята е да се създаде среда, в която иноваторите да могат да се срещат и да осъществяват идеите си. Програмата няма да е съсредоточена в София, а ще бъде дигитализирана, за да могат да се включат проекти от цялата страна.

Това обяви Натанаил Стефанов, зам.-председател на съвета на директорите на парка, по време на конференция Investum Supersonic, организирана от „София Тех парк". Тя е посветена на развитието на иновативната екосистема в България.

Събитието среща водещи инвеститори, предприемачи и хора с новаторски идеи и мислене, като по този начин постави основата на платформа за изява, подпомагане и насърчаване на предприемчиви българи с иновативни проекти за продукти или услуги.

София Тех парк работи и върху други нови проекти. Той вече е част от системата от 27 дигитални иновационни хъбове в 17 европейски държави, създадени по програма Хоризонт 2020. Идеята е тази мрежа да съдейства на недигитални сфери да се дигитализират. Паркът кандидатства да бъде домакин и на един от суперкомпютрите в Европа – те са 19 на брой, а в момента тече състезание за още 2. Всички те ще бъдат свързани. София Тех парк участва в надпреварата самостоятелно за България, като средствата за компютърасе поемат частично от ЕК -35% от тях, а останалите 65 са от държавата. Заедно със СУ и други големи университети в Европа София Тех парк се бори и за проекта GATЕ, който ще осигури инфраструктура за извършване на анализи на големи база данни, които ще се използват за изследователска и развойна дейност.

Гости бяха и зам.-кметът на София Йоана Христова и съветникът на министърът на икономиката Свилена Костова. Христова подчерта усилията, които Столична община полага, за да подпомогне стартиращите предприятия заедно с Общинската агенция за инвестиции и Общинския инвестиционен фонд за малки и средни предприятия. С него и екселератора „Стартъп София" вече са създадени и две програми за финансова подкрепа. София вече има подписани споразумения с Виена и Лондон, работи и с други столици в посока дигитализация. Общинската лаборатория за иновации София лаб пък работи с ученици и млади хора.

Днес България заема водещо място на Балканите със своята стартъп екосистема, заяви Свилена Костова. Тя подчерта, че 21 млн. Евро от фонда „Джереми" са допринесли за развитието й, както и Фондът за ускоряване и начално финансиране и Фондът за рисков капитал

В първия панел на конференцията се проведе начална среща на Клуба на анонимните иноватори (AI Club). Той иска да популяризира изобретатели и новатори от цялата страна и да им окаже подкрепа, за да се превърнат в успешно бизнес начинание, а негови срещи ще се провеждат всеки месец. Ментори и експерти консултираха компаниите по въпроси, свързани с развитието им, разработване на проектите им, както и съвети как успешно те да бъдат комерсиализирането им. Сред тях бяха експерти от София Тех Парк, както и международните експерти и основни лектори на конференцията- Rob Newell, Laurent Sinaï Sinelnikoff, Victor Schiller и Georgi Gunchev. Партньорите на събитието от „Gargarage“ пък представиха демо ден на преакселераторската си програма.

Смилена Костова, съветник на министъра на икономиката Емил Караниколов
Смилена Костова, съветник на министъра на икономиката Емил Караниколов
Зам. кметът на София Йоана Христова
Зам. кметът на София Йоана Христова