Чешката компания очаква предложения за бизнеса си в България през април, след това решава с кого ще продължи преговорите

Най-голямата българска финансова група “Еврохолд” се интересува от бизнеса на ЧЕЗ в България, съобщи чешкият вестник “Лидове новини”.

Според медията, която винаги поднася точна информация за ситуацията около ЧЕЗ, преди няколко дни се е провела среща между мениджърите на чешката компания и председателя на надзора на “Еврохолд” Асен Христов. Още нямало окончателна оферта, уточнява изданието.

Ако интересът им продължава, те ще трябва да го заявят официално през април.

Според осведомени “Еврохолд” проявява интерес към експанзия в Европа и анализира състоянието на поне 10 компании.

Тя е от най-големите бизнес групи не само в България, но и в Централна и Югоизточна Европа (кои са те, виж карето).

В понеделник от “Еврохолд България” изпратиха позиция “във връзка със слуховете и спекулациите” по сделката за ЧЕЗ.

“Следвайки своята корпоративна политика и правила, “Еврохолд България” не коментира слухове или спекулативни информации, особено когато това засяга трети страни”, посочват от фирмата. Припомня се, че компанията е публична, акциите се търгуват на българската и варшавската борса и всяка публикувана непотвърдена информация можело да повлияе на цената и да увреди интересите на акционерите, като това можело да се смяна и за нарушение на законите.

Ако компанията и подразделенията ѝ възнамеряват да реализират нови придобивания в бъдеще, те

ще ги обявят

публично и

своевременно

ще информират

всички

заинтересовани

лица, допълват от “Еврохолд”.

Информирани източници потвърдиха, че има интерес, но той е първоначален и е на ниво един или два разговора.

Преди дни пак пред “Лидове новини” вицепрезидентът на ЧЕЗ Томаш Плескач заяви, че компанията водела приговори и с трети кандидат за бизнеса си в България. Очаквало се той да подаде предложение през април. Също тогава би трябвало и другият кандидат - индийската “Индия пауър”, да внесе обвързваща оферта.

Пред чешката медия Плескач допълва, че към момента ЧЕЗ има подписан договор с “Инерком” и още двама кандидати.

Според

вицепрезидента

на ЧЕЗ

“Инерком” все

още е в играта,

но е необходимо да превъзмогне отказа на КЗК и сделката да бъде одобрена в България. Решение по отказа на антимонополния регулатор да одобри “Инерком” за купувач се чака от Върховния административен съд, а делото е насрочено след средата на май.

Преди дни се завъртя и непотвърден слух, според който третият кандидат за активите на ЧЕЗ в България е инвестиционният фонд “Джемкорп”. Негов главен изпълнителен директор е българинът Атанас Бостанджиев, който бе част от мениджърите на руската инвестиционна банка “ВТБ капитал”. През 2014 г. то й основа инвестиционния фонд, а според Ройтерс набраният капитал бил 500 млн. долара от институционални инвеститори в Европа.

Холдингът с 1,3 млрд. лв. приходи за 2018 г. 

“Еврохолд България” е една от големите холдингови бизнес групи не само в България, но и в Централна и Югоизточна Европа. Председател на Надзорния съвет на “Еврохолд България” е Асен Христов.

Компанията работи в секторите застраховане, лизинг, продажби на автомобили, инвестиции и управление на активи. Акциите се търгуват на фондовите борси в София и Варшава.

През 2018 г. холдингът реализира 1,3 млрд. лв. приходи, а активите му достигат 1,4 млрд. лв.

“Еврохолд” е собственик на застрахователната компания “Евроинс иншурънс груп”. Тя оперира у нас и в още 8 европейски страни, има дъщерни дружества в Румъния, Северна Македония, Украйна, Грузия. Развива дейност още в Гърция и Русия, като извършва и нишови операции в Испания и Италия.

Групата обслужва над 2,5 млн. клиенти и има над 3000 служители. В началото на март “Евроинс” се споразумя да придобие четири застрахователни дружества в Румъния, Чехия и Беларус, които са дъщерни на германската ERGO, която е част от най-големия презастраховател Munich Re. 

Асен Христов
Асен Христов