Шансът да се открият залежи е едно към пет

На 1 април "Шел" пуска проучвателната сонда за търсене на нефт и газ в блок "Хан Кубрат" (бивш "Силистар") в дълОко Черно море, на 80 км от българския бряг. Това съобщиха на пресконференция от компанията. Шансът при подобни неизследвани дълбоководни проучвания да се открият въглеводороди е едно към пет, каза Александър Кейс, ръководител на проекта за проучвателни дейности в България на "Шел".

Преди три години "Шел" получи разрешение от правителството за търсене и произване на нефт и газ, ангажиментът на компанията беше да извърши 3D сеизмични проучвания. Заради обнадеждаващи геоложки данни тя пристъпва и към сондиране, което не и е задължение. Търсенето ще е на дълбочина 1300 м под морското равнище, а сондата ще влезе на 2500 км дълбочина, методът е управлявано сондиране чрез налягане, а не фракинг.

Сондирането ще е три месеца, анализирането на данните ще продължи до година. Ако то е успешно, ще трябва да се направи оценка и нови  сондажи. Периодът от откриването до търговски добив е от 6 до 10 г., заяви Кейс. Подобни залежи, ако бъдат открити, предполагат добив към 75 000 барела за между 20 и 30 г., заявиха експертите на "Шел". 

Преди да пристъпи към сондиране, "Шел" прие за партньори австралийската компания "Уудсайд енерджи" и испанската "Репсол", която е работила в блок "Хан Аспарух" в северната част на дълбоко Черно море. Цената на един подобен сондаж е между 50 и 150 млн. долара, казаха от компанията.