При изграждане на индустриални зони и технологични паркове земи ще могат да се отчуждават, без евентуалните жалби да спират изграждането. Това решиха депутатите с окончателно приетите в сряда промени в Закона за държавната собственост, предложени от Тома Биков и Станислав Иванов от ГЕРБ и Николай Александров от “Обединени патриоти”, внесени в последния ден преди гласуването. Условието е тези земи да бъдат обявени от Министерския съвет за национални обекти, което става с предложение на министъра на икономиката, и изграждането им да е с необходимата техническа инфраструктура за привличане на инвестиции.

Законопроектът, внесен от Александър Ненков от ГЕРБ, предвижда в 7-дневен срок от постъпване на искане за отчуждаване съдът да може да разпореди предварително изпълнение, а досега срокът беше 30 дни. Инвеститорът ще дължи и парична гаранция - една трета от внесеното обезщетение. След внасянето ще може да влезе във владение и да получи разрешение за строеж.

За започване на изменение на кадастралната карта и регистри за територии, в които попадат повече от 50 поземлени имота, уведомяването на заинтересованите лица вече ще се извършва чрез обявление в “Държавен вестник”.