Проектът "Турски поток" ще реши всички енергийни проблеми на Сърбия, ще я превърне в транзитна страна на газ и ще й гарантира надеждни доставки на синьо гориво, заяви днес по сръбската национална телевизия РТС министърът на минната промишленост и енергетиката на Сърбия Александър Антич, предаде ТАСС.

Сърбия чрез този проект /"Турски поток"/ ще получи надеждно снабдяване с газ, Сърбия чрез този проект ще се защити от всички рискове, с които се сблъсквахме преди. Сърбия се превръща в транзитна газова страна, страната ще има доходи от транзит, което открива възможности за бъдещо развитие на газа. Това ще даде възможност за създаване на нови промишлени икономически зони, да провеждаме реиндустриализация на страната, каза Антич, цитиран от БТА.

Според думите на Антич работите на сръбския участък на газопровода са стартирали на 25 април и по план ще завършат до 18 декември.

Сърбия започна строителните работи на своя участък на газопровода без да дочака завършването работите на българския участък, посочва ТАСС.

Агенцията по енергетика на Сърбия на 5 март одобри началото на строителството, което се планираше да започне през април. Предполага се, че сръбският участък на "Турски поток" ще започне от град Зайчар на границата с България и ще пресече границата с Унгария близо до град Хоргош. Мощността на входа се очаква да бъде 13,88 милиона кубически метра газ дневно, а изходната - около 10 милиона кубически метра газ, отбелязва ТАСС.