Единият консорциум е с водещ партньор “Ферощал”, другият - с “Климатроник” в партньорство с украинци

Два консорциума подадоха оферти за строителството на компресорни станции “Расово” и “Нова Провадия” на газопровода “Балкан”, който е от Провадия до сръбската граница. Прогнозната стойност на поръчката е 351 635 657,46 лв.

Във вторник в “Булгартрансгаз” комисия отвори кашоните с офертите пред представители на сдруженията и журналисти.

Единият консорциум, който е предложил да проектира, да достави оборудването и изгради станциите, е “Ферощал Балкангаз”. Водеща в него е немската компания Ferrostaal Industrieanlagen GmbH. Тя е създадена през 1920 г., до 2010 г. е част от MAN Group. В момента е част от Deutsche Industrieanlagen GmbH, която обединява международни компании, специализирани в проектирането, управлението и изграждането на обекти от енергийната инфраструктура.

В настоящия търг тяхна ще бъде отговорността за изготвянето на техническия проект, доставката на част от оборудването и осигуряване на тежкото финансиране.

Другите партньори са “Главболгарстрой” и “Главболгарстрой Интернешънал”.

“Главболгарстрой”, в партньорство с американските Solar Turbines и Honeywell модернизираха 4 компресорни станции - “Странджа”, “Петрич”, “Лозенец” и “Ихтиман”, които осигуряват транзита към Турция, Гърция и Македония. В момента “Главболгарстрой” изгражда транзитен газопровод за Турция (лупинг) в участъка от компресорна станция “Лозенец” до очистителното съоръжение “Недялско”.

И в този търг американската компания Solar Turbines, част от Caterpillar Group, е посочена като доставчик на компресорите и турбините.

Другият консорциум е ДЗЗД “Расово-Провадия КС”. В него представляващ партньор е “Климатроник” ЕООД. В Търговския регистър на ЕООД с това име отговаря само една фирма с едноличен собственик Цветелина Персийска. От сайта на компанията става ясно, че е създадена през 2007 г. в продължение и развитие на дейността на фирма ЕТ “Тотал ЕАР”.

Фирмата е специализирана в областта на вентилационна, климатична и отоплителна техника. Разполага с проектантско-конструкторско бюро, производствено предприятие в София и Етрополе, с търговско-консултантски център и магазин в София.

Партньор в това сдружение са още украинската “Полтаваспецмонтаж”. От сайта на компанията става ясно, че тя работи от 1996 г., изгражда обекти и съоръжения в нефтената и газовата, химическата, хранителната и преработвателната промишленост.

Друг участник е ЗАО “Алвора”, компании с такива имена има в Литва и в Беларус. “Тек-куатро” АД е четвъртият партньор в консорциума. Кога ще бъдат отворени пликовете с финансовите оферти, ще бъде съобщено по-късно.