Най-голяма през третото тримесечие е нуждата във Варна

11% от бизнеса в България ще търси нови служители през третото тримесечие. Това показва традиционното проучване за предстоящата заетост на Manpower Group. То се прави в 44 държави по света, като в България в анкетите участват 620 работодатели от цялата страна.

2% от бизнеса обаче предвижда съкращения в месеците между юли и септември, показват данните. 85% от работодателите посочват, че числеността на служителите им ще е без промяна.

Очаква се във Варна да е най-силният темп на увеличение на служители през третото тримесечие - 12%, което е ръст от 8 процентни пункта в сравнение с предходните 3 месеца. Работодателите в София предвиждат да повишат заетостта със 7%. Това е най-ниското ниво за пето поредно тримесечие. Прогнозата за Бургас и Пловдив са 6% увеличение. Най-слаб се очаква да бъде темпът в Русе, където работодателите очакват 5 на сто ръст на заетостта. От петте региона Русе е единственият, в който се отчита спад в сравнение с предходното тримесечие.

Секторът, в който трябва да има най-голямо повишение на заетите, е “Финанси, застраховане, недвижими имоти и бизнес услуги” - 16% от работодателите в тези дейности търсят служители. По принцип увеличение на заетите се предвижда в 8 от десетте индустриални сектора.

Следва секторът “Електричество, газ и вода”, където 11% от работодателите търсят служители. На трето място е “Транспорт, складове и комуникации”, където процентът е 10.

През юли-септември единствено в “Минно дело” има спад на очакваната заетост с около 2%, сравнено с предходните 3 месеца.

България се нарежда на 23-о място по повишението на заетостта в изследването измежду 44 държави.

Първото място в класацията е за Япония - там се предвижда заетостта да се увеличи с 25%. Унгария е на последно място. Очакванията са там понижението да е с 2%.