Трябва да заработи през 2020 година

След борсата за ток тръгва и създаването на газова и либерализиране на пазара на природен газ. Това предвиждат промени в Закона за енергетиката, внесени от депутати от ГЕРБ и “Обединени патриоти”.

Текстовете регламентират организирането на борсов пазар за газ, както и отварянето му към Европа. Има и изключения - на борсата няма да има газ по договорите, които “Булгаргаз” е сключил, преди законът да е влязъл в сила. Това изискване не засяга и компании, които са си изградили газопроводи и могат да сключват договори за доставки по тях.

В проекта за закон има график какви количества “Булгаргаз” да продава на борсата. Започва се от 7% от потреблението в страната през 2020 г. и се стига до 34 на сто през 2024 г. Количествата се освобождават след разрешение от КЕВР и договор между “Булгаргаз” и оператора на борсата. Добивните предприятия са задължени да продават 25% от газа.

В мотивите е записано, че предлагането на борсата през 2020 г. започва от 910 млн. куб. м, за да стигне до 2,150 млрд. куб. м през 2024 г. Търсенето в първата година се очаква да е 694 млн. куб. м, като ще стигне през 2024 г. до 2,485 млрд. куб. м.

Търгуваният газ на борсата ще отива за потреблението в България, както и на съседни пазари - Гърция, Турция, Румъния, Македония, Сърбия.

През връзки с хъбове може да бъде транспортиран през Сърбия, Унгария, Австрия до Централна Европа. Другият маршрут е през Румъния и Унгария до Централна Европа и третият - през Румъния до Украйна по сегашния трансбалкански газопровод.

Сроковете и стъпките на либерализация са обвързани със строителството на интерконекторните връзки, както и на газопровода от турската граница към Провадия и оттам до границата със Сърбия.

Отбелязано е, че създаването на газовата борса е стъпка към пълно либерализиране на пазара и е част от концепцията за газов хъб “Балкан”.