Проектите за цифрова инфраструктура в Югоизточна Европа ще може да се финансират след 2020 г. от европейски програми. Това е заявил министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Росен Желязков по време на форум, посветен на иновациите в региона Иностарт (InnoStart Forum 2019). Събитието се организира от Американската търговска камара, предаде БТА.

"Един от ключовите проекти, който може да получи подкрепа, е за осигуряване на свързаност на магистралата Сърбия - България - Гърция. Това ще позволи движението на изцяло автономни автомобили. Магистралата и в момента е готова, но трябва да се изгради свързаността, която е в контекста на 5G инфраструктурата", е обяснил министърът.

Росен Желязков е припомнил, че Европейският съюз планира да отпусне 30 милиона евро за високоскоростен интернет в региона.

В рамките на форума, министър Желязков е имал двустранни срещи с министъра на иновациите и технологичното развитие на Сърбия Ненад Попович и с министъра на информационното общество и администрацията на Северна Македония Дамян Манчевски. По време на разговорите е направен преглед на изпълнението на меморандумите за намаляване на международните тарифи за роуминг за телекомуникационни услуги. Министрите са подчертали, че процесът, започнал в рамките на Българското председателство на Съвета на Европейския съюз, ще доведе до предстоящо чувствително намаляване тарифите.

На журналистически въпрос за промените в Закона за пощенските услуги, министър Желязков е отговорил, че категорично няма да бъдат закривани пощенски станции, ако това е предпоставката за по-доброто обслужване или е единственият начин за обслужване. Той е припомнил, че мрежата на "Български пощи", се състои от около 3000 пощенски станции и в някои големи населени места тя не е оптимална. По думите му нейната поддръжка генерира разходи, те се поемат от компенсацията, която дружеството получава всяка година, а пък тя идва от данъците.

Министърът е подчертал, че идеята на промените в закона, е да се създаде модел, който през санкцията на Комисията за регулиране на съобщенията да доведе до оптимизиране на пощенската мрежа.