Само номерът не бил достатъчен като доказателство

Камерите, които са част от новата електронна система за пътни такси, ще снимат, за да не падат глобите на нарушители в съда. Устройствата ще се поставят по така наречените индуктивни рамки, а такива вече има до Шумен и Варна, по магистрала “Струма” и други места. Това обясни Михаел Вебер - изпълнителен директор на “Капш телематик технолоджис България” - фирмата, която изгражда толсистемата.

В камерите има компютър, а софтуерът позволява да се променя оптиката, да се смени зуумът и да се управлява фокусът.

“Ако някой стигне до съда, той трябва да има доказателства. И те в този случай са много прости. В камерите има специален джипиес, който засича мястото, през което е преминал евентуалният нарушител. След това има времеви индикатор, за да се разбере по кое време точно е преминал шофьорът. Накрая има снимка. В различните страни е различно - на изображението може да се види само номерът на колата или част от нея. Така ще се докаже, че наистина става въпрос за конкретна кола, защото само номерът не е достатъчен. Може да се твърди, че колата ви е открадната например”, обясни Вебер.

Според него е важно да има снимка на превозното средство отпред и на задната част.

“Това е важно, защото, ако имате само частта отзад, няма да е достатъчно. Давам ви пример: имате камион с ремарке, но ремаркето има друг регистрационен номер. Ако някой получи глоба заради номера на ремаркето, лесно ще убеди съда, че не е карал той. Освен това са ни необходими и снимки, за да се докаже броят на осите”, каза Вебер. И добави, че мотоциклетите също създават необходимост от няколко изображения, тъй като имат номер само в задната част.

Ако потребител сметне, че е ощетен, не е пресметнал правилно и е платил повече, снимката също би послужила като доказателство, добави Вебер.