Парламентът даде зелена светлина за отлагане на толсистемата до март 2020 г. Това решиха депутатите след продължили близо 3 часа дебати по приетите промени в Закона за пътищата, с които се отлага таксуването чрез толсистемата на превозните средства с маса над 3,5 тона.

Промените бяха приети на първо четене с 106 гласа "за",43 депутати гласуваха против промените, а 20 народни представители се въздържаха.

Толсистемата трябваше да стартира на 16 август, според текстове, приети още миналата година.

Със сегашните промени, внесени от депутати от ГЕРБ, на 16 август ще стартира само техническата експлоатация на системата. Това означава, че таксуването (търговската експлоатация - б.а.) ще стартира до 1 март 2020 г.

Градусите на дебатите се повишиха за причините, наложили отлагането. Александър Ненков от ГЕРБ, който е сред вносителите, акцентира, че отлагането се налага, за да се намери компромисен вариант за обхвата на системата и за тарифите.

Той изтъкна, че заради проблемите с въвеждането на електронните винетки в началото на годината искат първо да се изпробва системата. Опозицията скочиха, че с отлагането ще има много пропуснати средства за ремонт на пътищата.

Зам.-министър Николай Нанков обясни, че до момента средствата, събрани от АПИ са 243 млн. лв. И подчерта, че с отлагането тежкотоварният трафик ще продължи да плаща винетки.

Той призова всички народни представители да подкрепят текста

От ГЕРБ обясниха, че според текстовете веднага след постигане на споразумение с превозвачите, регионалният министър може да предложи предварително въвеждане на толсистемата.