Крайният срок за подаване на оферти от кандидатите в поредната, десета сесия на Националния иновационен фонд е 9 август. Това съобщи изпълнителният директор на агенцията за малки и средни предприятия Бойко Таков пред участниците в заключителната среща от тазгодишната информационна кампания в столицата. Кандидатите ще имат възможност да задават писмено въпроси до 6 август.

Десетата сесия на фонда е с ресурс от 4,5 млн. лв., като максималното безвъзмездно финансиране на проект е 500 хил. лв. Финансират се до 80% от допустимите разходи на проект, като сроковете за изпълнение на всеки са максимум 18 месеца, обясниха от агенцията. Тази година са направени редица промени в правилата, като например кандидатите, отстранени още на първия етап, се уведомяват веднага, вместо да се чака краят на сесията. Освен това оценителите на проектите, които са външни на агенцията лица, са повече на брой, обясни Таков.

В досегашните си девет сесии фондът е финансирал десетки проекти за създаване на иновативни продукти и услуги на стойност 49 млн. лв. Миналата година кандидатите бяха над 150.

Спечелилите фирми могат да разчитат на финансиране за недостигащите им средства от микрофинансиращата институция “Джобс” - едно от петте дружества на Българската банка за развитие, обясни Детелин Цветанов, шеф на “Кредити и лизинг” в “Джобс”. Те могат да ползват тези кредити и за оборотни средства, и за купуване на активи, като обикновено срокът за погасяването им е 10 г.