Икономическият ръст на България в началото на 2019 г. е по-голям от ръста на Германия и Франция, взети заедно (кликни върху графиката, за да я уголемиш). Можем дори да добавим ръста на БВП на Великобритания и пак ще получим процент, по-нисък от нарастването на БВП на България, показват данните от лятната прогноза на Европейската комисия.

Ръстът на реалния БВП в България се засили от 3,1% през 2018 година до 3,5% на годишна база през първото тримесечие на 2019 година. Очаква се растежът на реалния БВП да бъде около

3,3% за 2019 и

3,4% през 2020-а

в съответствие с пролетната прогноза на Еврокомисията.

Поради неблагоприятната външна ситуация икономиката на България ще расте с по-слаби темпове от сегашните през второто полугодие на 2019 г. и след това ще поддържа същия темп на растеж и през 2020 г., се казва в лятната прогноза.

В анализа на Еврокомисията се посочват главно два фактора за ръста -

частното

потребление

и износът

Възстановяването на износа е започнало през втората половина на 2018 г. и продължава и през първите месеци от 2019 г. и това е допринесло силно за икономическия ръст. Бързото нарастване на износа до няколко сравнително малки дестинации извън ЕС през първите месеци на 2019 г. предполага потенциално висок капацитет на българската икономика за преориентиране на износа. “Ако навлизането на нови експортни пазари е устойчиво, това може да доведе до още по-добро представяне на износа занапред”, отбелязват авторите на анализа.

Частното потребление продължава да показва силен растеж, подкрепен от

благоприятните

резултати на

пазара на труда

и силната кредитна активност.

Лятната прогноза е малко по-скептична за инвестициите, посочвайки, че като цяло те са се повишили слабо, тъй като срещу по-осезаемия ръст на инвестициите в оборудване има спад в другите компоненти на инвестициите. “Но положителните очаквания за бъдещата икономическа активност и високата степен на индустриална активност предизвикват увеличаване на частните инвестиции”, се казва в прогнозата.

Като цяло авторите на прогнозата очакват стимулиране на инвестиционната активност в близко бъдеще. “Положителните тенденции по отношение на разполагаемите доходи на населението следва да помогнат за поддържането на динамиката на частното потребление. А в същото време устойчивото нарастване на печалбите създава адекватни условия за финансиране и оптимистични очаквания по отношение на стимулирането на инвестиционна дейност, пише в лятната прогноза на Еврокомисията.

Заключението е, чепо-високите доходи на населението в комбинация с подобреното потребителско доверие накланя баланса на рисковете в положителна посока.

Частта в прогнозата, посветена на инфлацията, е умерено оптимистична за близкото бъдеще до 2020 г.

“Общата инфлация се забави в края на 2018 година като последица от високите цени на енергоносителите в предния период и еднократния статистически ефект от последващото им понижение. В първите пет месеца на 2019 г. обаче инфлацията отново набира сила заради по-високите цени на горивата и продължителното покачване на цените на храните”, пише в лятната прогноза.

През втората половина на годината предвижданото увеличение на тока и парното ще повиши инфлацията, но в същото време ефектът постепенно ще изчезне.

Така че прогнозата за инфлацията в България е тя да достигне 2,4% през 2019 г. и 1,7% през 2020 г. Лятната прогноза на Еврокомисията междувременно снижава леко прогнозата за средната за Европейския съюз инфлация за тази и за следващата година в сравнение с пролетната прогноза.

През април Еврокомисията предвиди 1,6% средна инфлация в 28-те страни членки през 2019 г. и 1,7% през 2020 г. Сега в лятната прогноза обаче тези цифри гласят 1,5% средна инфлация през 2019 г. и 1,6% през 2020-а.

Ръст, засенчен

от външни

фактори,

е наречена главата с общата прогноза за икономиката на Евросъюза в лятната прогноза на ЕК. Очакваният среден ръст на БВП в Евросъюза за цялата 2019 г. е 1,4% и 1,6% за 2020 г. Само за страните от еврозоната прогнозният ръст е по-нисък - 1,2% за 2019 г. и 1,4% за 2020 г.