Очаква се за стратегически инвеститор да играе и Китайската национална ядрена корпорация

Пет компании са подали заявления за участие в процедурата за стратегически инвеститор в проекта за АЕЦ “Белене”, научи “24 чака”. Крайният срок е днес, 19 август.

“Росатом” е внесла своето четвъртък. заявлението си. Това вече са направили и Корейската хидроядрена корпорация, “Фраматом” и “Дженерал Електрик”, документ за участие е депозирала и регистрирана в България фирма.

Очаква се заявление да подаде и Китайската национална ядрена корпорация - CNNC.

НЕК обяви процедурата за стратегически инвеститор в проекта “АЕЦ Белене” на 11 март, тя бе публикувана в официалния вестник на ЕС на 22 май и оттогава тече 90-дневният срок за подаване на заявления за участие от кандидат-инвеститорите, който изтича на 19 август. Индикативният срок за приключване на цялата процедура за избор на стратегически инвеститор е 12 месеца, които се броят от датата на публикуване на обявата.

Наред с търсене на стратегически инвеститор се събират и

заявления за

интерес за

миноритарно

участие в

проектната

компания,

както и на кандидати, които да сключат договори за дългосрочно изкупуване на тока. Процедурата е отворена за български или чуждестранни юридически лица, както и за обединения.

Условията на българската страна: НЕК ще участва с апортна вноска с активите на “Белене” и ще има блокираща квота при строежа и експлоатацията. Централата ще се изгради без договори за изкупуване на ток, без държавни гаранции или други непазарни механизми за гарантиране на инвестицията. Пределната цена на проекта е 10 млрд. евро. Максималният срок за пускане в експлоатация е 10 г. от сключване на споразумение между акционерите. Изисква се възможност за участие на местни компании в изпълнението на проекта.

Поне засега очакванията на скептиците, че този проект не е икономически интересен, не се сбъдват.

“Росатом” отдавна заявява интерес да дострои втората атомна централа, но досега нейни представители предпазливо казваха, че ще се запознаят с процедурата за стратегически инвеститор и ще решат дали ще участват. Руската корпорация е собственик на “Атомстройекспорт”, която бе избрана в далечната 2006 г. за изпълнител на АЕЦ “Белене”. Държавната корпорация строи в момента 6 енергоблока в Русия и 36 блока в чужбина. “Росатом” достави оборудването за ядрения остров, след като “Атомстройекспорт” спечели арбитраж и НЕК заплати поръчаното и произведено оборудване през 2016 г.

След възобновяване на спрения през 2012 г. проект “Белене” и заявеното намерение на държавата да търси стратегически инвеститор

първи се

появиха

китайците

с държавната Китайска национална ядрена корпорация. Последваха ред посещения в България и на площадката на китайската ядрена администрация, на корпорации и банки.

Китайската национална ядрена корпорация (CNNC) е държавно предприятие под пряко управление на централното правителство. Построила е първата атомна електроцентрала в континенталната част на Китай, водеща е в националната индустрия за ядрени технологии и в развитието на ядрената енергия. Тя е единствен износител на атомни електроцентрали в Китай, продала е седем енергийни блока и осем реактора на седем държави и е в преговори с повече от 40.

През миналата година на сцената се появи и Корейската хидро- и ядрена корпорация, която също заяви интерес към проекта. На сайта на Korea Hydro & Nuclear Power Co., Ltd. (KHNP) пише, че тя е най-голямата електроенергийна компания в Южна Корея, която прави 31,5% от тока в страната. Дъщерна е на Корейската електроенергийна корпорация (KEPCO), в която акционери са Корейската финансова корпорация с 32,90%, корейското правителство с 18,20%, националната пенсионна служба с 6,16%, а миноритарни и други акционери държат 37,15%. Акциите ѝ се търгуват на Корейската и на Нюйоркската фондова борса.

“Дженерал Електрик” и “Фраматом” също отдавна се заявиха,

но като

доставчици на

оборудване

Така че в енергийните среди се спори дали са стратегически инвеститори, или стратегически доставчици.

Американската компания заяви преди година, че може бъде доставчик на различни пакети, включително свързани с оборудване на турбинна зала и на трансформатори. От “Дженерал Електрик” изразиха в писмо до министър Теменужка Петкова готовност и за подкрепа при осигуряване на финансиране, обезпечено от експортни агенции. Американската корпорация купи през 2014 г. енергийната част на френската компания “Алстом”, която произвежда оборудване за централи.

Преди два месеца на атомен форум във Варна министърът на енергетиката Теменужка Петкова се срещна с главния изпълнителен директор на френската компания “Фраматом” Бернард Фонтана. Френската компания, която до спирането на проекта “Белене” беше подизпълнител на “Росатом” за близо 20% от оборудването и строителството, е потвърдила, че не само ще търси възможност да осигури финансиране на своята част от дейностите, но

ще съдейства и

за политическа

подкрепа

на възобновяването на строителството на атомната централа. На срещата Фонтана заяви, че “Фраматом” ще подаде заявление като стратегически инвеститор. В енергетиката се коментира, че присъствието на тези две компании дава сериозна легитимност на проекта, включително и политическа.

Освен това финансирането на собственото им участие и разсроченото плащане ще помогнат за по-лесното му финансово структуриране.

Дотук неизвестното е регистрираната в България компания.

Участници в процедурата заявяват, че се очертават работещи конфигурации при тези кандидатури. Коментира се още, че ако китайците вземат централата, то неядрената част ще бъде построена от тях, както и с тяхно оборудване. Това бил моделът им досега. По време на ядрения форум на “Булатом” във Варна преди два месеца се състоя и среща на китайците и руснаците, преди която се усещаше напрежение. След нея и двете страни бяха доволни.

В ядрените среди у нас има съмнения за корейската компания, тъй като тя няма опит с реактори тип ВВЕР.

Дотук няма сигнали за участие на съседни държави с миноритарни дялове в проекта, както и не се наблюдава интерес на бизнеса към договори за купуване на тока от централата.

Какво ще стане днес до края на работния ден, вероятно ще научим във вторник.

След подаване на заявления за интерес следва период, в който ще се прави къса листа. Лансира се и вариант за преговори с всеки от кандидатите, за който се смята, че ще е по-успешният начин. Министър Петкова ще уведоми парламента за резултатите от първата стъпка в процедурата.

Следващите стъпки са изпращане на покани към кандидатите, които са в късата листа, ако се избере този ход, за подаване на обвързващи оферти. Не се смята, че това ще отнеме време, тъй като кандидат-инвеститорите били подготвени.

След класирането на обвързващите оферти и избор на инвеститор или инвеститори ще бъде подписано споразумение за придобиване на акции и споразумение между акционерите. Или както се изрази вчера енергийният министър Теменужка Петкова едва сега започва същинската част от процедурата. По време на честването на Деня на миньора тя каза още, че какъвто и вариант да предприемем, няма да се мине без разговори с “Росатом”, тъй като те са конструктор на проекта.