Качеството расте, добивът им няма нищо общо с този преди 10 години, казва Коста Басев, съдружник в “Прайм Технолоджийс” ООД

 

Влагането на инертни материали в пътища, в строителството на сгради няма нищо общо с това, което е било преди 20, че дори 10 г. Използваните машини, технологии, познанията на хората направиха сектора модерен, а качеството расте, казва Коста Басев - съдружник в “Прайм Технолоджийс” ООД.

Компанията е представител на Metso Minerals, финландска фирма за производство на трошачки, както и на CDE Globаl, която е водеща в производството на машини за мокри процеси в добива на инертни материали. Така българската фирма има поглед върху пазара на инертни материали и познава основни производители, а от друга страна, като представител на водещи компании е в близост до новостите.

Според Басев кариерите на големите компании нямат нищо общо с някогашните, използват се съвременни машини от знаещи хора.

През 90-те години било екзотика да се мият фракциите, за да няма в тях прахообразни частици. Сега сериозните производители го правели педантично. На пазара нямало вече замърсен материал.

“Предстои ни да изградим голяма инсталация в Горно Езерово за фирма “Андела”, която ще е за обработка на твърд абразивен материал. Там ще бъде инсталирана най-голямата конусна трошачка за производство на инертни материали, моделът е НР4, проектът ще бъде за четиристепенно трошене с финално миене на пясъка и с инсталация за рециклиране на отпадната вода. Горди сме, че ще изпълним този проект, който може да бъде референтен”, заявява съдружникът в “Прайм Технолоджийс”.

Според него от най-добрите материали може да се направи лоша постройка или лош път. Производството на инертни материали и влагането им в пътищата били различни неща. “Не казвам, че пътищата се строят правилно или не, има добри и лоши примери. Но е сигурно едно - качеството на инертните материали бележи прогрес и това е видимо”, заявява Басев.

Все по-голяма роля щели да получават тези, произведени от рециклиране на строителни отпадъци, това е в традициите на кръговата икономика. Преди 12-13 г. продадохме първата машина, мобилна трошачка, с която могат да се преработват и строителни отпадъци, сега са над 20 и това показва, че технологията става масова, допълва Басев. Все повече се обръщало внимание тези строителни материали да се сепарират добре, да се отделят мръсни от чисти и да се вложат в производството.

Представителят на Metso Minerals и CDE Globаl казва, че предлагат високопроизводителни машини за твърди и абразивни скали и за по-меките варовикови. “Смело мога да твърдя, че с позициите си на българския пазар ние защитаваме реномето на тези водещи производители”, допълва Басев.