Над 6000 души отпразнуваха Деня на миньора, 44 години на “Елаците-Мед” и 20 години в група ГЕОТЕХМИН

Управителят на групата проф. дтн инж. Цоло Вутов получи плакет и грамота за “Почетен гражданин на Етрополе”

Над 6000 души се събраха на централния площад на Етрополе в четвъртък следобед, за да отпразнуват Деня на миньора, 44 години от създаването на МОК “Елаците” и 20 години от присъединяването на дружеството към Група ГЕОТЕХМИН.

Ветерани, които през 70-те години на миналия век са изграждали рудника, служители и работници от “Елаците-Мед” АД и други дружества от ГЕОТЕХМИН, представители на организации, синдикати, много гости от България и чужбина се веселиха до среднощ, когато събитието завърши със заря.

Тържественото отбелязване на годишнините започна с

производствена

обиколка на

официалните

гости

в Рудодобивния комплекс.

Домакините запознаха вицепремиера Марияна Николова, министъра на труда и социалната политика Бисер Петков, зам.-министъра на околната среда и водите Красимир Живков, директора на дирекция “Природни ресурси, концесии и контрол” в Министерството на енергетиката Станислав Станков и бизнес партньори от страната и чужбина с постиженията след приватизацията.

От съществено значение е удължаването на експлоатацията на находището и жизнения цикъл на рудника, и целия минен комплекс с 25 години, както и успешното преминаване на минния комплекс към интелигентна индустрия.

“Благодарение на внедрените високи технологии и модерно оборудване компанията добива и преработва рентабилно руди с по-ниско съдържание на метали. Днес рудник “Елаците” се нарежда на едно от първите места в Европа по производствена мощност в добива на медни руди. Иновациите водят до качествена промяна на производствения процес и това позволява оптимално усвояване на природните ресурси и оползотворяване на полезните компоненти в тях”, сподели инж. Драгомир Драганов, изпълнителен директор на компанията. Заслугата към това признание - почетното гражданство, не е само моя, а на целия колектив, заяви проф. Цоло Вутов.

Заслугата към това признание - почетното гражданство, не е само моя, а на целия колектив, заяви проф. Цоло Вутов.

По време на официалното честване председателят на общинския съвет на Етрополе Марин Маринов връчи на управителя на “Геотехмин” ООД проф. дтн инж. Цоло Вутов решението на общинския съвет за удостояването му със званието

“Почетен

гражданин

на Етрополе”

В емоционалната си благодарствена реч проф. Цоло Вутов се върна назад във времето – през 1975 г., когато е създадено предприятието, разработило находището, и той е бил току-що дипломирал се маркшайдер. Проф. Вутов посочи поименно сред множеството едновремешните си колеги и началници и заяви, че без тяхната неоценима помощ предприятието днес не би било това, което е –

един от

световните

производители

на меден

концентрат

“Ние днес гордо можем да кажем, че това е един от най-модерните рудници не в Европа, а в света. През последните 20 години, откакто предприятието е в Група ГЕОТЕХМИН, са направени дълготрайни инвестиции в оборудване, машини и околната среда за 1 млрд. лв. За това време постигнахме забележимо увеличение на заплатите – когато придобихме “Елаците”, средната заплата беше 270 долара, сега е 1270 долара”, каза Цоло Вутов.

Управителят на “Геотехмин” ООД очерта и приоритетите пред компанията в бъдеще: социалната политика, образованието, политиката за задържане на младите хора в България.

И завърши с призива си към младите работници и специалисти: “Инвестирайте в образованието си и останете тук – ако останете, няма да има по-хубаво място за живеене от България”.

Тържествен водосвет за здраве, успех и благоденствие бе отслужен от Ловчанския митрополит Гавриил.

На тържественото отбелязване присъстваха

всички членове

на Надзорния и

Управителния

съвет на

“Елаците-Мед”,

зам.-управителите на “Геотехмин” ООД д-р Иван Вутов и д-р инж. Владимир Вутов, изпълнителният директор Доминик Хамерс, всички ръководители на дружества в групата и хиляди служители.

В седмицата преди това

близо 1000

юбилейни медала

са били връчени на мениджъри, служители и партньори с принос за развитието на “Елаците-Мед”. Танцовият ансамбъл към местното читалище поздрави миньорите и гостите на празника.

Танцовият ансамбъл към местното читалище поздрави миньорите и гостите на празника.

След официалната част гостите на тържеството и хилядите граждани на площада се насладиха на изпълненията на местните млади таланти от “Етрополска духова музика”, Танцов ансамбъл “Балканска младост” към читалище НЧ “Тодор Пеев” 1871 г. и изпълненията на гайдаря Петър Янев и Валя Балканска, Нели Петкова, Николина Чакърдъкова.

Празникът завърши късно вечерта с изпълнения на “Ку-ку Бенд”, балет “Магаданс” и “Гъмзата Брас Шоу”.