Служители ще се наемат на първо място в сектор финанси и застраховане

Във Варна се очаква най-силен ръст в заетостта през идващите последни три месеца на 2019 г., показва най-новото изследване на “Менпауър груп” за България.

В морския регион работещите се очаква да се увеличат с 12%, като прогнозата показва стабилни намерения за наемане. Във всички пет региона работодателите планират да увеличат броя на служителите си през следващото тримесечие. В Пловдив и София ръстът ще е с по 8%, а прогнозите за Бургас и Русе са съответно с 5 и 4% нагоре.

В Бургас, София и Варна намеренията за наемане не са се променили спрямо предишното тримесечие. В останалите места обаче се отчита подобрение - в Русе от 4%, а в Пловдив - от 2%.

В сравнение с последното тримесечие на 2018 г. само в града под тепетата се наблюдава леко покачване - с 2 процентни пункта, на намеренията на работодателите да наемат служители. В останалите региони прогнозите са по-слаби, най-вече в Русе, където падат със 7%. В морските градове намаляват с по 4%, докато София остава стабилна.

Най-много кадри ще се търсят в сектор “Финанси, застраховане, недвижими имоти и бизнес услуги”, където прогнозата за заетостта е за ръст от 14%.

Като цяло настроенията в почти цялата икономика са положителни - в 8 от 10-те сектора се очаква увеличение на работната сила. В строителството и земеделието то ще е доста стабилно - съответно с 13 и 11%. По-предпазлив е оптимизмът в секторите “Производство” и “Транспорт, складове и комуникации” - там се очаква ръст от по 10%.

Застой в пазара на труда се наблюдава при минното дело, както и в хотелиерството и ресторантьорството, където прогнозата е 0%. Останалите три икономически отрасъла - електричество, публичният и социалният сектор и търговията на едро и дребно, очакват ръст от 8 на сто.

В 6 от десетте сектора има по-оптимистични настроения в сравнение с миналото тримесечие, както и спрямо година назад. Най-значително подобрение спрямо сегашния период има при земеделието (със 7%), а на годишна база - в строителството (с 10%).

В световен мащаб работодателите имат най-сериозни намерения за наемане в Япония, Тайланд, САЩ, Индия и Гърция, докато най-пасивни са в Испания, Чехия, Аржентина, Коста Рика и Швейцария.