През август за втори пореден месец годишната инфлация у нас е 2,9%, показват данни на НСИ, разпространени вчера. Това е по-малко от достигнатите през първото тримесечие нива от над 3,5%, но от юни насам пак има забележим тренд на увеличение. Месечното поскъпване на цените през август спрямо юли е едва 0,1%.

Движението на цените през август 2019 г. не се различава съществено от обичайното за този сезон: има леко поскъпване само на сезонните плодове и зеленчуци и на цените на самолетните билети.

В сравнение с година по-рано обаче има 5,1% поскъпване на хранителните стоки и 5,6% поскъпване на цените в заведенията за обществено хранене. Друго съществено перо в разходите на хората - поддържането на жилището и сметките за ток, вода и парно, отбелязва 3,8% поскъпване, а разходите за хотелско настаняване се увеличили с 6,1% в сравнение с една година назад.

Разходите за образование са се вдигнали с 3 процента в сравнение с миналия август, като половината от това увеличение се е получило след началото на 2019 г.

Поевтиняване, но съвсем леко в сравнение с миналата година има само при разходите за транспорт и за съобщения.