На лов за 3 дни, спират го в зона от 3 кв. км, ако открият чума

  • 0
authorАвтор: Девора Недялкова

На лов за 3 дни, спират го в зона от 3 кв. км, ако открият чума

Всички отстреляни глигани трябва да се проверят за вируса на африканска чума по свинете.

l За един уикенд се отстрелват по 2000 прасета

l Преди хайката задължително се копаят ями за остатъците

За първи път тази година българските ловци ще излязат на лов в условията на такава епидемия от африканска чума.

Пикът на заболяването по свинете е приключил, но кризата в никакъв случай не е отминала, предупреди преди дни министърът на земеделието Десислава Танева.

С нейна заповед бе решено груповият лов на глигани да започне днес, а по време на новия сезон ще бъде разрешен три дни седмично вместо досегашните два.

Целта е да се намали популацията на дивата свиня, която се счита за основен разпространител на заразата.

Средно за един уикенд се отстрелват по 2000 диви свине на територията на страната, обясниха от Изпълнителната агенция по горите пред “24 часа”

Съгласно становище на ветеринарните власти плътността на дивата свиня трябва да се сведе до 0,3-0,5 броя на 100 хектара. За всеки ловностопански район процентът на разрешения отстрел е различен.

“Активният лов няма да е ефективен инструмент за контролиране разпространението на вируса сред популацията от диви свине, освен ако не се постигнат 80% отстрел, и в същото време в заразени зони не следва да се упражнява натиск върху популацията”, се казва в научно становище на Европейския орган по безопасност на храните. Според експертите най-ефективно е да се прилагат комбинирани мерки – претърсване и отстраняване на трупове, интензивен лов в периферната и около заразената зона, използване при възможност на ограждения, капани и чекала. Именно тези мерки залягат и в заповедта на земеделския министър Десислава Танева.

Новите правила предвижат да има целенасочено претърсване за трупове на диви свине, като на един горски се падат 100 ха площ, които трябва да обходи за минимум два дни.

Според сега действащия закон за лова групови излети ще могат да се провеждат до втората неделя на януари. Но дори и с няколко десетки хиляди отстреляни прасета специалистите не дават оптимистични прогнози за справяне с болестта догодина чрез масов отстрел.

“Видими и трайни резултати за намаляване плътността на популацията от диви свине се очаква да се получат след 2-3 години при планомерно и постоянно прилагане на мерките, залегнали в стратегията на Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) за редуциране плътността на популацията на дивата свиня в България”, се казва в научно становище от Центъра за оценка на риска по хранителната верига.

Оттам обръщат внимание, че в пограничните райони следва да се действа много внимателно и задължително в сътрудничество с ловните дружинки на отсрещната държава.

Заповедта предвижда над 60 пъти да се намали площта на територията, в която заради болестта бе забранена всякаква човешка дейност - лов, събиране на билки, туризъм и т.н. Сега забранената зона от 200 кв. км се свива на 3 кв. км.

Съгласно новите указания се намалява и срокът за забраната - от 60 на 30 дни. Това означава, че при констатиран случай на чума ловците ще бъдат ограничени от периметъра за месец. След изтичането на първия месец се допуска индивидуален лов, лов с капани и лов без кучета, а след изтичането на втория месец - и групов лов с кучета.

Освен с отстрела ловците тази година ще трябва да изпълнят и редица мерки за биосигурност.

За провеждане на лов авджиите предварително подготвят ями за загробване на остатъците от отстреляните диви свине.

Задължително трябва да се осигурят и препарати за дезинфекция и пръскачки, с които ловците да обработят използваните инструменти, облеклото, обувките, оръжията и принадлежностите към тях, както и автомобилите.

Всички отстреляни по време на лов диви свине ще се изследват за вируса на чумата, като пробите са за сметка на БАБХ. Изследването за трихинелоза остава както досега за сметка на ловците.

До излизане на резултатите от пробите отстреляните диви свине трябва да останат за съхранение в хладилни съоръжения.

“Продължават претърсванията в ловностопанските територии за установяване на животни с нетипично поведение или вече загинали животни”, съобщиха от земеделското министерство.

За да се стимулира претърсването, в заповедта е разпоредено държавните горски стопанства и държавните ловни стопанства да изплащат по 150 лв. за намерен труп на дива свиня и по 50 лв. за отстреляна при индивидуален лов.

Според Васил Василев от Националния ловно-рибарски съюз в България груповият лов по традиция е любимият на българските ловци и се очаква масовото им включване, въпреки че времето все още не е подходящо. Растителността предполага много намалена видимост, животното може да мине на 20-25 метра от ловец, без той да го види, само ще го чуе. Активният лов стартира, когато опадат листата в гората, обясни Василев.

И полицията тръгва с дружинките по дирите на дивите прасета

НЕЗАБРАВКА КИРОВА

Полицията също се включва в организацията на лова, за да следи за спазване на правилата.

В Областната дирекция на МВР в Силистра са предприети засилени контролни мерки при откриването на ловния сезон.

Основната цел е да не бъдат допуснати инциденти с огнестрелно оръжие, както и стриктно да се спазват правилата за биосигурност, за да се ограничи африканската чума по свинете.

На началниците на районните управления в Силистра, Дулово и Тутракан е възложено да организират съвместни проверки с представители на регионалните дирекции по горите, държавните горски и ловни стопанства и ловните сдружения. Планирани са инструктажи при провеждане на ловните излети, за да се спазват мерките за безопасност и противопожарните изисквания.

Полицията ще проверява и как се пренася ловното оръжие. По закон това трябва да става в затворен транспортен куфар или калъф със заключващо устройство на спусъка. Ще се следи също пияни ловци да не боравят с огнестрелно оръжие.

Специализираните полицейски операции ще продължат през целия ловен сезон.

Ловците в Родопите минават курс заради болестта

ВАЛЕНТИН ХАДЖИЕВ

70 ловни дружини, 114 ловци, 11 служители на Регионалната дирекция по горите и 18 от Държавното горско стопанство в Смолян ще преминат специално обучение за спазване на мерките за биосигурност заради чумата по свинете, съобщиха от Регионалната дирекция по горите. От 1 октомври е разрешено груповото ловуване на дива свиня. Това обаче няма да важи за зоните, в които има огнища на чума. В област Смолян има открити 5 огнища на чума по свинете. Срокът на действие на забраната за движение на хора и извършване на дейности в тях изтича съответно в района около Змеица на 12 октомври, в ДГС “Извора” - на 14 октомври, за Забърдо - на 16 октомври, за Михалково - на 4 ноември, и за Павелско - на 5 ноември.

Васил Василев, НЛРСБ: Държавата трябва да поеме и изследването за трихинелоза

ДЕВОРА НЕДЯЛКОВА

- Удовлетворени ли са ловците от текстовете на заповедта на земеделския министър, г-н Василев?

- Заповедта задоволява в голям процент очакванията на ловците, тъй като имат възможност да ловуват нормално и да подкрепят усилията на държавата за намаляването на популацията на дивите свине.

Има обаче известни нюанси, които биха били трудноизпълними от страна на ловните сдружения, ако държавата не осигури финансови средства. Това са мерките за биосигурност - дезинфекция на всеки етап от лова. Дружините и сдруженията в голямата си част не разполагат с необходимите средства за пръскачки и препарати. Проблем е и изискването за съхраняване на труповете на отстреляни животни до момента на излизане на пробата. Има случаи, в които пробите се бавят повече от седмица-две. Сдруженията не разполагат със собствени бази, нито с хладилни съоръжения.

- Съхранението на месото е проблем, който не е решен повече от година. Защо?

- Този проблем до момента не е бил с голяма острота, защото съществува традиция, според която след приключване на лова отстреляните животни се споделят между участниците в него. Всеки съхранява месото в дома си. Но го консумира, след като излязат пробите за трихинелоза, които са задължителни. Сега, за да не бъде разнасян вирусът, изискванията на държавата са месото да се съхранява на едно място, докато изляза изследвнията. За да може, ако то се окаже заразено, компетентният орган да го изземе от едно място и да дезинфекцира фризера. Трябва да бъдат осигурени финансови средства, с които сдруженията да закупят фризери. Това бе направено в Словакия преди повече от година.

- Имахте искания държавата да покрива разходите по изследвнията. Защо не бяха подкрепени?

- Заплащането на изследванията за трихинелоза е вменено изцяло като задължение на лицата, които стопанистват дивеча, т.е на ловците. Трихинелозата е опасно паразитно заболяване, от което целогодишно страдат немалко хора именно поради това, че няма изградени и функциониращи лаборатории в страната. Има 7-8 области, в които изобщо няма действаща частна или държавна лицензирана лаборатория за това изследване. Често хората прибягват до изследване на пробите от живеещи в селата ветеринарни лекари или хора, които не могат да дадат гаранция. Има много случаи, в които избухват такива епидемични взривове на трихинелоза. Поемането на разходите за изследване на трихинелоза би подобрило общественото здраве, тъй като ще намали разходите, които здравната каса прави след това. Надявам се, че ще има преосмисляне в тази посока. Предполагам, че проблемът е финансов. Водим преговори с БАБХ и се надяваме те да намерят необходимите ресурси, за да поемат значителен процент от разходите на това изследване. Най-малкото те ще имат пълен поглед върху разпространението на тези паразити.

- Как ще се контролира спазването на границите на забранените зони?

- Зона А е с площ от 3 кв. км и ще обхваща част от ловно стопанския район. В нея се забранява изцяло човешката дейност, включително всякакъв лов. След като бъдат обозначени границите ѝ, извън нея ловците ще могат да извършват конкретни дейности. За това е необходимо съдействието на държавните ловни и горски стопанства и на регионалните дирекции по горите. Досегашната заповед забраняваше огромен периметър от 200 кв. км, а това не беше правилно.

- Къде ще се загробват животните?

- Трябва да бъде определено място, което да е общинска или държавна собственост. Това място се определя от комисия, назначена от кмета на общината. В нея влизат представители на горските власти, ветеринарните, на районните здравни инспекции, инспекциите по околна среда и т.н. Всяка според компетентността си трябва да установи дали месото е подходящо, или не. Ямите, които бяха изградени от ловците м.г., може да се окаже, че са неизползваеми в по-голямата си част.

Споделете

CAPTCHA изображение

Най-четени

Редица транспортни фирми в САЩ банкрутираха

Редица транспортни фирми в САЩ банкрутираха

Продължава "кървавата баня" от фалити в сектора на автомобилните товарни превози в САЩ, съобщи "Бизнес Инсайдър“. "Селадон“, гигантът в превозите, който само преди 4 г. отчете приход от 1 милиард долара, ще обяви фалит на 11 декември или по-рано, според изданието "FreightWaves”. Това ще бъде най-големият банкрут в сектора на пътните товарни

"Фолксваген": Ако се откажем от Турция, няма да строим нов завод

"Фолксваген": Ако се откажем от Турция, няма да строим нов завод

В случай, че "Фолксваген" се откаже от Турция, няма да строи нов завод, се казва в съобщение на концерна, цитирано от ДПА. България се смяташе за другия основен претендент за строеж на завода. "Фолксваген" отново отлага решението си дали да построи новия си завод край Измир в Турция. „С този въпрос ще се занимаем най-рано през февруари“

Фонд "Земеделие" изплаща субсидиите на
производители по СЕПП на 16 декември

Фонд "Земеделие" изплаща субсидиите на производители по СЕПП на 16 декември

Държавен фонд "Земеделие" /ДФЗ/ ще изплати 635 млн. лв., предвидени за плащания по Схемата за единно плащане на площ (СЕПП) и 115 млн. за схемите за обвързано подпомагане. Земеделските стопани ще получат субсидиите си, съгласно разчетите за декември, които се запазват без промяна от първоначално одобрените директни плащания по линия на Европейския

Румъния замразява заплатите на държавни служители

Румъния замразява заплатите на държавни служители

Румънският премиер Лудовик Орбан заяви, че възнагражденията на лицата, заемащи висши държавни длъжности, ще бъдат замразени, за да не нараснат с предстоящото увеличение на минималната работна заплата, предаде агенция Аджерпрес. Новото румънско правителство си е поставило за цел да намали бюджетните разходи и замразяването на заплатите на висшите

Китай ще създаде система за големи данни за транспорта до 2025 г.

Китай ще създаде система за големи данни за транспорта до 2025 г.

Китай ще установи система за големи данни за транспортната мрежа до 2025 г, се посочва в документ, публикуван от Министерството на транспорта в четвъртък, съобщава "Радио Китай". Целта е да се повиши нивото на дигитализация на транспортната индустрия и разшири приложението на големите данни във всички области на сектора до 2025 г

НАП попълва  декларациите, но за доходи от наем  казваме сами

НАП попълва декларациите, но за доходи от наем казваме сами

От март 2020 г. НАП ще попълва данъчните декларации за доходите. Поправката в закона бе приета миналата година, но влиза в сила през 2020 г., когато се обявяват доходите за 2019 г. Това обясни говорителят на НАП Росен Бъчваров на виртуален семинар в петък. Който обаче е получил доходи, за които данъчните нямат регулярна информация

2000 лв. средна заплата в София след 4 години

2000 лв. средна заплата в София след 4 години

Броят на безработните в столицата - едва 13 000 След 4 г. средната заплата в София ще стигне почти 2000 лева. Това сочи анализ на Института за пазарна икономика, изготвен в рамките на сътрудничеството със Столичната общинска агенция за приватизация и инвестиции. В момента в София средната заплата е малко над 1700 лв.

Фалира фирмата, монтирала електронните табла по спирките в Пловдив

Фалира фирмата, монтирала електронните табла по спирките в Пловдив

"Омега сървисиз", която бе основен подизпълнител на "Индра Системас", е собственост на офшорни компании от Люксембург и Маршалските острови. След натрупаните дългове към НАП последният управител Емануел Василакис напусна България. Следите по проваления Транспортен проект в Пловдив започват да изчезват една по една

Курсът на британската лира скочи след победата на консерваторите

Курсът на британската лира скочи след победата на консерваторите

Курсът на британската лира скочи с над 2%, достигайки 1,347 долара. Това стана след публикуването на екзитпол, според който Консервативната партия печели абсолютно мнозинство след вчерашните парламентарни избори, съобщи ДПА, цитирана от БТА. Лирата поскъпна и с 1,4 процента спрямо еврото до 1,205 евро за лира

До 20 дни газ от Турция, през май го пускаме към Сърбия

До 20 дни газ от Турция, през май го пускаме към Сърбия

Обявяват търгове за обратен поток от България през Румъния към Украйна Готови сме от 1 януари да обърнем потока и да осигурим потреблението на газ за България, Гърция и Северна Македония през “Турски поток”. Това заяви за “24 часа” Владимир Малинов, изпълнителен директор на “Булгартрансгаз”. Дори от началото на годината да спре транзитът на руски

Най-коментирани

Захариева в Атина за форума на Черноморското икономическо сътрудничество

Захариева в Атина за форума на Черноморското икономическо сътрудничество

Екатерина Захариева ще участва в 41-та Среща на Съвета на външните министри на страните-членки на Организацията за Черноморско икономическо сътрудничество (ЧИС) на 12 и 13 декември в Атина, съобщиха от МВнР. Срещата е заключителна проява на гръцкото ротационно председателство, което продължи от юли до декември 2019 г

Валентин Николов: Няма как да бавим строежа на "Турски поток"

Валентин Николов: Няма как да бавим строежа на "Турски поток"

Има два варианта за анализ на думите на руския президент, че България умишлено бави строежа на "Турски поток" - или са очаквали много по-бързо да върви строежа, или може би иска да вмъкне по-различен смисъл на отношенията, които формирахме със САЩ. Това заяви председателят на енергийната комисия в Народното събрание и депутат от ГЕРБ Валентин

В Банско зпочна международна конференция по дигитален туристически маркетинг

В Банско зпочна международна конференция по дигитален туристически маркетинг

Банско е домакин на започналата днес 23-та Международна научна конференция "Знанието в практиката" /KNOWLEDGE IN PRACTICE/, организирана от ИМП - Скопие и 47 съорганизатори - университети, факултети и институти. Участие в нея са регистрирали 320 учени, специалисти и студенти от балканските страни с интереси в туризма и новите технологии

Експерти: Трябват европравила за киберсигурността

Експерти: Трябват европравила за киберсигурността

Държавите не могат да се справят без помощ от бизнеса Новите предизвикателства за сигурността на държавите и бизнеса са свързани с киберпространството и опазването му от хакери, организирани престъпни групи и дори терористични групировки. За това е нужно публично-частно партньорство, което да започне веднага

През 2019 г. "Околна среда" е обявила 18 процедури за 611 млн. лева

През 2019 г. "Околна среда" е обявила 18 процедури за 611 млн. лева

През 2019 г. ОП "Околна среда" е обявила 18 процедури за 611 млн. лева. Сключени са 52 договора за 654 млн.лв., съобщи министърът на околната среда и водите Нено Димов пред участниците във форум на Националното сдружение на общините в Република България. В сферата на водите са сключени общо 39 договора на стойност над 1,8 млрд.лв

Бизнес и синдикати: Спрете договорите с американските централи

Бизнес и синдикати: Спрете договорите с американските централи

Така щяло да се спре опасното изкривяване на енергийния пазар, предизвикано от неправомерна държавна помощ С обща декларация, в която отново иска да се спрят дългосрочните договори с американските централи излязоха във вторник КРИБ, БСК, Асоциацията на индустриялния капитал в българия и КНСБ. Ето какво са казва в становището им: Дългосрочните

Полски млекопреработватели: Българското мляко е с много високо качество

Полски млекопреработватели: Българското мляко е с много високо качество

Българското мляко е с много високо качествено ниво, продуктите са екологично чисти. Това каза днес пред журналисти в Сливен Станислав Дух, който е директор на отдел по технологични инвестиции в най-голямата полска млекопреработвателна фирма. Представители на фирмата са в Сливен, като целта на визитата е да установят партньорски бизнес отношения

2000 лв. средна заплата в София след 4 години

2000 лв. средна заплата в София след 4 години

Броят на безработните в столицата - едва 13 000 След 4 г. средната заплата в София ще стигне почти 2000 лева. Това сочи анализ на Института за пазарна икономика, изготвен в рамките на сътрудничеството със Столичната общинска агенция за приватизация и инвестиции. В момента в София средната заплата е малко над 1700 лв.

Изявление на Китай за търговско-икономическото споразумение със САЩ

Изявление на Китай за търговско-икономическото споразумение със САЩ

Изявление на Китай относно първата фаза на търговско-икономическото споразумение със САЩ, цитирано от "Радио Китай":  Чрез общите усилия на представителите на Китай и САЩ бе постигнат консенсус по първата фаза на търговско-икономическото споразумение между двете държави. То обхваща области като защитата на интелектуалната собственост

НАП попълва  декларациите, но за доходи от наем  казваме сами

НАП попълва декларациите, но за доходи от наем казваме сами

От март 2020 г. НАП ще попълва данъчните декларации за доходите. Поправката в закона бе приета миналата година, но влиза в сила през 2020 г., когато се обявяват доходите за 2019 г. Това обясни говорителят на НАП Росен Бъчваров на виртуален семинар в петък. Който обаче е получил доходи, за които данъчните нямат регулярна информация

2000 лв. средна заплата в София след 4 години

2000 лв. средна заплата в София след 4 години

Броят на безработните в столицата - едва 13 000 След 4 г. средната заплата в София ще стигне почти 2000 лева. Това сочи анализ на Института за пазарна икономика, изготвен в рамките на сътрудничеството със Столичната общинска агенция за приватизация и инвестиции. В момента в София средната заплата е малко над 1700 лв.

Китай ще създаде система за големи данни за транспорта до 2025 г.

Китай ще създаде система за големи данни за транспорта до 2025 г.

Китай ще установи система за големи данни за транспортната мрежа до 2025 г, се посочва в документ, публикуван от Министерството на транспорта в четвъртък, съобщава "Радио Китай". Целта е да се повиши нивото на дигитализация на транспортната индустрия и разшири приложението на големите данни във всички области на сектора до 2025 г

Изявление на Китай за търговско-икономическото споразумение със САЩ

Изявление на Китай за търговско-икономическото споразумение със САЩ

Изявление на Китай относно първата фаза на търговско-икономическото споразумение със САЩ, цитирано от "Радио Китай":  Чрез общите усилия на представителите на Китай и САЩ бе постигнат консенсус по първата фаза на търговско-икономическото споразумение между двете държави. То обхваща области като защитата на интелектуалната собственост

НАП попълва  декларациите, но за доходи от наем  казваме сами

НАП попълва декларациите, но за доходи от наем казваме сами

От март 2020 г. НАП ще попълва данъчните декларации за доходите. Поправката в закона бе приета миналата година, но влиза в сила през 2020 г., когато се обявяват доходите за 2019 г. Това обясни говорителят на НАП Росен Бъчваров на виртуален семинар в петък. Който обаче е получил доходи, за които данъчните нямат регулярна информация

При криза с транзита: България готова да пропусне до Молдова руска газ

При криза с транзита: България готова да пропусне до Молдова руска газ

България и Румъния са готови да пропуснат до Молдова необходимите количества руски газ при прекратяване на транзита през Украйна. Това съобщи днес молдовският президент Игор Додон, цитиран от ТАСС, предаде БТА. По думите му това споразумение е било постигнато в Брюксел на среща на газоразпределителните дружества на страните

За първи път в Пловдив: Нощни ремонти по искане на кмета Здравко Димитров

За първи път в Пловдив: Нощни ремонти по искане на кмета Здравко Димитров

За първи път в Пловдив ще се извърши пътен ремонт през нощта. Това става по настояване на кмета на Пловдив Здравко Димитров. Идеята му е да се прилагат високи стандарти на работа, както е в развитите западноевропейски държави. Преасфалтирането на двете кръстовища на бул. „Никола Вапцаров“ – с бул. „Македония“ и ул.

"Фолксваген": Ако се откажем от Турция, няма да строим нов завод

"Фолксваген": Ако се откажем от Турция, няма да строим нов завод

В случай, че "Фолксваген" се откаже от Турция, няма да строи нов завод, се казва в съобщение на концерна, цитирано от ДПА. България се смяташе за другия основен претендент за строеж на завода. "Фолксваген" отново отлага решението си дали да построи новия си завод край Измир в Турция. „С този въпрос ще се занимаем най-рано през февруари“

Аврамова увери: Ще има магистрала Русе - Велико Търново

Аврамова увери: Ще има магистрала Русе - Велико Търново

Министърът на регионалното развитие и благоустройство Петя Аврамова заяви по време на парламентарния контрол, че автомагистрала Русе - Велико Търново ще бъде направена. Нова магистрала Русе - Велико Търново ще има. Процедурите бавят процеса на стартиране на реалното строителство, но както сме стартирали скоростния път Видин - Ботевград и работим

Китайска компания се готви да пусне нов тип интернет сателит

Китайска компания се готви да пусне нов тип интернет сателит

Китайската компания „GalaxySpace" се готви да пусне първия си сателит за 5G интернет до края на тази година, съобщиха нейни представители, цитирани от Радио "Китай". Тяхна цел е да изградят нов вид сателитна мрежова система с помощта на 5G технологии, която да предоставя по-евтина и по-бърза връзка на света

Фалира фирмата, монтирала електронните табла по спирките в Пловдив

Фалира фирмата, монтирала електронните табла по спирките в Пловдив

"Омега сървисиз", която бе основен подизпълнител на "Индра Системас", е собственост на офшорни компании от Люксембург и Маршалските острови. След натрупаните дългове към НАП последният управител Емануел Василакис напусна България. Следите по проваления Транспортен проект в Пловдив започват да изчезват една по една