На лов за 3 дни, спират го в зона от 3 кв. км, ако открият чума

  • 0
authorАвтор: Девора Недялкова

На лов за 3 дни, спират го в зона от 3 кв. км, ако открият чума

Всички отстреляни глигани трябва да се проверят за вируса на африканска чума по свинете.

l За един уикенд се отстрелват по 2000 прасета

l Преди хайката задължително се копаят ями за остатъците

За първи път тази година българските ловци ще излязат на лов в условията на такава епидемия от африканска чума.

Пикът на заболяването по свинете е приключил, но кризата в никакъв случай не е отминала, предупреди преди дни министърът на земеделието Десислава Танева.

С нейна заповед бе решено груповият лов на глигани да започне днес, а по време на новия сезон ще бъде разрешен три дни седмично вместо досегашните два.

Целта е да се намали популацията на дивата свиня, която се счита за основен разпространител на заразата.

Средно за един уикенд се отстрелват по 2000 диви свине на територията на страната, обясниха от Изпълнителната агенция по горите пред “24 часа”

Съгласно становище на ветеринарните власти плътността на дивата свиня трябва да се сведе до 0,3-0,5 броя на 100 хектара. За всеки ловностопански район процентът на разрешения отстрел е различен.

“Активният лов няма да е ефективен инструмент за контролиране разпространението на вируса сред популацията от диви свине, освен ако не се постигнат 80% отстрел, и в същото време в заразени зони не следва да се упражнява натиск върху популацията”, се казва в научно становище на Европейския орган по безопасност на храните. Според експертите най-ефективно е да се прилагат комбинирани мерки – претърсване и отстраняване на трупове, интензивен лов в периферната и около заразената зона, използване при възможност на ограждения, капани и чекала. Именно тези мерки залягат и в заповедта на земеделския министър Десислава Танева.

Новите правила предвижат да има целенасочено претърсване за трупове на диви свине, като на един горски се падат 100 ха площ, които трябва да обходи за минимум два дни.

Според сега действащия закон за лова групови излети ще могат да се провеждат до втората неделя на януари. Но дори и с няколко десетки хиляди отстреляни прасета специалистите не дават оптимистични прогнози за справяне с болестта догодина чрез масов отстрел.

“Видими и трайни резултати за намаляване плътността на популацията от диви свине се очаква да се получат след 2-3 години при планомерно и постоянно прилагане на мерките, залегнали в стратегията на Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) за редуциране плътността на популацията на дивата свиня в България”, се казва в научно становище от Центъра за оценка на риска по хранителната верига.

Оттам обръщат внимание, че в пограничните райони следва да се действа много внимателно и задължително в сътрудничество с ловните дружинки на отсрещната държава.

Заповедта предвижда над 60 пъти да се намали площта на територията, в която заради болестта бе забранена всякаква човешка дейност - лов, събиране на билки, туризъм и т.н. Сега забранената зона от 200 кв. км се свива на 3 кв. км.

Съгласно новите указания се намалява и срокът за забраната - от 60 на 30 дни. Това означава, че при констатиран случай на чума ловците ще бъдат ограничени от периметъра за месец. След изтичането на първия месец се допуска индивидуален лов, лов с капани и лов без кучета, а след изтичането на втория месец - и групов лов с кучета.

Освен с отстрела ловците тази година ще трябва да изпълнят и редица мерки за биосигурност.

За провеждане на лов авджиите предварително подготвят ями за загробване на остатъците от отстреляните диви свине.

Задължително трябва да се осигурят и препарати за дезинфекция и пръскачки, с които ловците да обработят използваните инструменти, облеклото, обувките, оръжията и принадлежностите към тях, както и автомобилите.

Всички отстреляни по време на лов диви свине ще се изследват за вируса на чумата, като пробите са за сметка на БАБХ. Изследването за трихинелоза остава както досега за сметка на ловците.

До излизане на резултатите от пробите отстреляните диви свине трябва да останат за съхранение в хладилни съоръжения.

“Продължават претърсванията в ловностопанските територии за установяване на животни с нетипично поведение или вече загинали животни”, съобщиха от земеделското министерство.

За да се стимулира претърсването, в заповедта е разпоредено държавните горски стопанства и държавните ловни стопанства да изплащат по 150 лв. за намерен труп на дива свиня и по 50 лв. за отстреляна при индивидуален лов.

Според Васил Василев от Националния ловно-рибарски съюз в България груповият лов по традиция е любимият на българските ловци и се очаква масовото им включване, въпреки че времето все още не е подходящо. Растителността предполага много намалена видимост, животното може да мине на 20-25 метра от ловец, без той да го види, само ще го чуе. Активният лов стартира, когато опадат листата в гората, обясни Василев.

И полицията тръгва с дружинките по дирите на дивите прасета

НЕЗАБРАВКА КИРОВА

Полицията също се включва в организацията на лова, за да следи за спазване на правилата.

В Областната дирекция на МВР в Силистра са предприети засилени контролни мерки при откриването на ловния сезон.

Основната цел е да не бъдат допуснати инциденти с огнестрелно оръжие, както и стриктно да се спазват правилата за биосигурност, за да се ограничи африканската чума по свинете.

На началниците на районните управления в Силистра, Дулово и Тутракан е възложено да организират съвместни проверки с представители на регионалните дирекции по горите, държавните горски и ловни стопанства и ловните сдружения. Планирани са инструктажи при провеждане на ловните излети, за да се спазват мерките за безопасност и противопожарните изисквания.

Полицията ще проверява и как се пренася ловното оръжие. По закон това трябва да става в затворен транспортен куфар или калъф със заключващо устройство на спусъка. Ще се следи също пияни ловци да не боравят с огнестрелно оръжие.

Специализираните полицейски операции ще продължат през целия ловен сезон.

Ловците в Родопите минават курс заради болестта

ВАЛЕНТИН ХАДЖИЕВ

70 ловни дружини, 114 ловци, 11 служители на Регионалната дирекция по горите и 18 от Държавното горско стопанство в Смолян ще преминат специално обучение за спазване на мерките за биосигурност заради чумата по свинете, съобщиха от Регионалната дирекция по горите. От 1 октомври е разрешено груповото ловуване на дива свиня. Това обаче няма да важи за зоните, в които има огнища на чума. В област Смолян има открити 5 огнища на чума по свинете. Срокът на действие на забраната за движение на хора и извършване на дейности в тях изтича съответно в района около Змеица на 12 октомври, в ДГС “Извора” - на 14 октомври, за Забърдо - на 16 октомври, за Михалково - на 4 ноември, и за Павелско - на 5 ноември.

Васил Василев, НЛРСБ: Държавата трябва да поеме и изследването за трихинелоза

ДЕВОРА НЕДЯЛКОВА

- Удовлетворени ли са ловците от текстовете на заповедта на земеделския министър, г-н Василев?

- Заповедта задоволява в голям процент очакванията на ловците, тъй като имат възможност да ловуват нормално и да подкрепят усилията на държавата за намаляването на популацията на дивите свине.

Има обаче известни нюанси, които биха били трудноизпълними от страна на ловните сдружения, ако държавата не осигури финансови средства. Това са мерките за биосигурност - дезинфекция на всеки етап от лова. Дружините и сдруженията в голямата си част не разполагат с необходимите средства за пръскачки и препарати. Проблем е и изискването за съхраняване на труповете на отстреляни животни до момента на излизане на пробата. Има случаи, в които пробите се бавят повече от седмица-две. Сдруженията не разполагат със собствени бази, нито с хладилни съоръжения.

- Съхранението на месото е проблем, който не е решен повече от година. Защо?

- Този проблем до момента не е бил с голяма острота, защото съществува традиция, според която след приключване на лова отстреляните животни се споделят между участниците в него. Всеки съхранява месото в дома си. Но го консумира, след като излязат пробите за трихинелоза, които са задължителни. Сега, за да не бъде разнасян вирусът, изискванията на държавата са месото да се съхранява на едно място, докато изляза изследвнията. За да може, ако то се окаже заразено, компетентният орган да го изземе от едно място и да дезинфекцира фризера. Трябва да бъдат осигурени финансови средства, с които сдруженията да закупят фризери. Това бе направено в Словакия преди повече от година.

- Имахте искания държавата да покрива разходите по изследвнията. Защо не бяха подкрепени?

- Заплащането на изследванията за трихинелоза е вменено изцяло като задължение на лицата, които стопанистват дивеча, т.е на ловците. Трихинелозата е опасно паразитно заболяване, от което целогодишно страдат немалко хора именно поради това, че няма изградени и функциониращи лаборатории в страната. Има 7-8 области, в които изобщо няма действаща частна или държавна лицензирана лаборатория за това изследване. Често хората прибягват до изследване на пробите от живеещи в селата ветеринарни лекари или хора, които не могат да дадат гаранция. Има много случаи, в които избухват такива епидемични взривове на трихинелоза. Поемането на разходите за изследване на трихинелоза би подобрило общественото здраве, тъй като ще намали разходите, които здравната каса прави след това. Надявам се, че ще има преосмисляне в тази посока. Предполагам, че проблемът е финансов. Водим преговори с БАБХ и се надяваме те да намерят необходимите ресурси, за да поемат значителен процент от разходите на това изследване. Най-малкото те ще имат пълен поглед върху разпространението на тези паразити.

- Как ще се контролира спазването на границите на забранените зони?

- Зона А е с площ от 3 кв. км и ще обхваща част от ловно стопанския район. В нея се забранява изцяло човешката дейност, включително всякакъв лов. След като бъдат обозначени границите ѝ, извън нея ловците ще могат да извършват конкретни дейности. За това е необходимо съдействието на държавните ловни и горски стопанства и на регионалните дирекции по горите. Досегашната заповед забраняваше огромен периметър от 200 кв. км, а това не беше правилно.

- Къде ще се загробват животните?

- Трябва да бъде определено място, което да е общинска или държавна собственост. Това място се определя от комисия, назначена от кмета на общината. В нея влизат представители на горските власти, ветеринарните, на районните здравни инспекции, инспекциите по околна среда и т.н. Всяка според компетентността си трябва да установи дали месото е подходящо, или не. Ямите, които бяха изградени от ловците м.г., може да се окаже, че са неизползваеми в по-голямата си част.

Споделете

CAPTCHA изображение

Най-четени

НАП ще попълва декларации от 2020 г.

НАП ще попълва декларации от 2020 г.

От 2020 г. , който обявява доходите си онлайн, получава достъп до готова, попълнена от НАП декларация. В нея ще има данните, с които приходната агенция разполага. Той трябва да провери верността им и да я изпрати. Поправката в закона за облагане на доходите ще заработи от 1 януари 2020 г. В четвъртък бюджетната комисия прие промените в данъчните

16 800 млрд. лева лежат на дъното на Черно море

16 800 млрд. лева лежат на дъното на Черно море

Нови изследвания показват, че сме много по-близо до експлоатацията на неконвенционални източници на енергоносители от морето, отколкото се смяташе досега. Откритията са изключително важни, тъй като богатствата, скрити в недрата на Черно море, могат не само да ни отърват от енергийната зависимост, а дори да направят от страната ни водеща сила в

Магистрала от Видин до Ботевград през 2023 г.

Магистрала от Видин до Ботевград през 2023 г.

Правителството увеличи парите за новото шосе, дава почти 800 млн. лв. 797 млн. лв. отпуска правителството на регионалното министерство за пътя Видин-Ботевград. Така може реално да стартира изграждането на отсечката между Видин и Ружинци, дълга 54 км, обясни министърката на регионалното развитие Петя Аврамова след заседанието на Министерския съвет

Големи банки въвеждат отрицателни лихви

Големи банки въвеждат отрицателни лихви

Банкери са категорични, че у нас такава мярка още не се предвижда Големи банки в еврозоната обмислят въвеждане на отрицателни лихви върху депозитите от догодина. Някои от тях работят и у нас или имат клонове в България. “От 2020 г. “УниКредит” ще сложи отрицателни лихви засега само върху големите депозити над 100 000 евро”

След фалита на "Астрал Холидейз": Настояват за разследване на дейността на туроператора

След фалита на "Астрал Холидейз": Настояват за разследване на дейността на туроператора

Напрежение след фалита на българския представител на „Томас Кук” – „Астрал Холидейз”. Фирмите, които все още чакат двата туроператора да изплатят задълженията си към тях, настояват за разследване на дейността им, предава bTV Превозвачите и доставчиците обвиняват „Астрал Холидейз” в нелоялност. Туроператорите им дължат стотици хиляди лева за

След Холандия и Германия забрани износа на оръжие за Турция

След Холандия и Германия забрани износа на оръжие за Турция

Германия забрани износа на оръжие за Турция в отговор на офанзивата на Анкара срещу кюрдската милиция "Сили за защита на народа" в североизточната част на Сирия, съобщава германският седмичник "Билд ам зонтаг", цитиран от ДПА и ТАСС. "На фона на турската военна офанзива в Североизточна Сирия германското федерално правителство няма да издава

Паундът поскъпва въпреки надеждите за Брекзит сделка

Паундът поскъпва въпреки надеждите за Брекзит сделка

Британската лира продължава да поскъпва много силно спрямо еврото и долара за втори пореден ден на търговия на фона на серия информации, които увеличават инвеститорските надежди, че в крайна сметка ще се стигне до Брекзит сделка преди планираното излизане на Великобритания от Европейския съюз на 31-ви октомври, предава БНР

И Франция спира продажбата на оръжие за Турция

И Франция спира продажбата на оръжие за Турция

Франция каза днес, че спира всички продажби на оръжия за Турция и предупреди Анкара, че нейната офанзива в Северна Сирия застрашава европейската сигурност, предаде Ройтерс. "В очакване на края на това настъпление Франция реши да преустанови всички планове за износ на оръжия за Турция, които могат да бъдат използвани в тази офанзива.

Плевнелиев: С „Фолксваген“ оставаме приятели, но ще сезираме Еврокомисията

Плевнелиев: С „Фолксваген“ оставаме приятели, но ще сезираме Еврокомисията

С „Фолксваген“ оставаме приятели, но ще сезираме Европейската комисия за неспазването на правилата на общия пазар от Турция. Това заяви президентът на България в периода 2012-2017 г. и председател на Автомобилния клъстер в България Росен Плевнелиев пред news.bg по повод решението на немския инвеститор "Фолксваген" да избере да развие бизнеса си в

АПИ обяви търг -  продава орехи от  крайпътните дървета

АПИ обяви търг - продава орехи от крайпътните дървета

Агенция “Пътна инфраструктура” обяви търг за продажба на орехите от тазгодишната реколта, добити от всички крайпътни орехови дървета в Добричка област. Търгът е с явно наддаване и ще се проведе на 17 октомври от 10 часа в административната сграда на областното пътно управление в Добрич на улица “Отец Паисий” 15

Най-коментирани

България с две места напред в класация на Световния икономически форум

България с две места напред в класация на Световния икономически форум

България се изкачва с две позиции напред в класацията за конкурентоспособност на страните, изготвяна ежегодно от Световния икономически форум. Страната ни вече е на 49-о място от 141 държави, съобщи за „Хоризонт“ Мария Прохаска от Центъра за икономическо развитие, официалният партньор на класацията за нашата страна

Димитър Николов на германо-български форум: Бургас става все по-привлекателно място за бизнес

Димитър Николов на германо-български форум: Бургас става все по-привлекателно място за бизнес

"Заявявам своята категорична подкрепа към инициативата за отваряне на офис на Германо-българската индустриално-търговска камара в Бургас. Смятам, че такава структура има потенциала да координира бъдещи проекти от взаимна полза и за двете страни", съобщи Димитър Николов по време на мащабен германо-български икономически форум

Спад на транзита на природен газ от България към Турция и Гърция

Спад на транзита на природен газ от България към Турция и Гърция

Има спад на транзита на природен газ от България към Турция и Гърция, каза председателят на Балканската черноморска петролна и газова асоциация Валентин Кънев на конференция днес в София, посветена на проблемите на нефтените и газови пазари. Спадът на транзита е през последните две години. Според Кънев причините са две

Новите акценти на Шестата световна интернет конференция

Новите акценти на Шестата световна интернет конференция

Шестата световна интернет конференция ще се проведе от 20 до 22 октомври в гр. Уджън, провинция Джъдзян. Тя ще постави няколко специални нови акцента, заяви Джу Чунлие, заместник-директор на отдел Публичност на провинциалния комитет на ККП, който ръководи и организационния комитет на Конференцията, съобщават от Радио "Китай".

Борисов открива участъка от АМ "Хемус" между Ябланица и Боаза утре

Борисов открива участъка от АМ "Хемус" между Ябланица и Боаза утре

Утре е официалното откриване на новия 9,3 км участък от АМ „Хемус“ между Ябланица и Боаза. Изграждането на трасето стартира в края на март м. г. и завърши близо 6 месеца предсрочно. В отсечката между Ябланица и Боаза е най-големият армонасип, изграждан досега у нас - 45 метра общ насип, с височина от 25 м на армирания насип

Вижте новия участък на автомагистрала "Хемус" (Видео)

Вижте новия участък на автомагистрала "Хемус" (Видео)

Показаха новата отсчечка от автомагистрала "Хемус" от Ябланица до Боаза с дължина 9.3 км. Официалното откриване беше на

Варна посреща най-изявените дигитални лидери в света на бизнеса

Варна посреща най-изявените дигитални лидери в света на бизнеса

60% от днешните първолаци ще работят професии, които в момента не съществуват, твърдят експерти Варна ще бъде домакин на една от най-важните високотехнологични конференции в Югоизточна Европа, фокусирана основно върху цифровизацията на бизнеса и публичния сектор - Innowave Summit 2019. За форума в морската столица пристигат представители на

Страните от ЕС възнамеряват да въведат оръжейно ембарго против Турция

Страните от ЕС възнамеряват да въведат оръжейно ембарго против Турция

Правителството на Испания поддържа прекратяването на продажбата на оръжие за Турция заради нейната военна операция в Сирия, заяви в понеделник изпълняващият длъжността министър на външните работи на Испания Жозеп Борел при пристигането си на заседанието на Съвета на ЕС в Люксембург, съобщи ТАСС. Според неговите думи намерението на всички е да бъде

"Фолксваген" отлага решението за изграждане на завод в Турция

"Фолксваген" отлага решението за изграждане на завод в Турция

Aвтомобилният концерн "Фолксваген" отлага решението за изграждане на завод в Турция на фона на турската операция в Сирия, съобщава Handelsblatt, позовавайки се на свои източници. Концернът преговаря с турската страна за изграждането на завод в близост до град Измир. След началото на операцията в Сирия обаче

Даниела Бобева: Забавянето на българската икономика ще продължи

Даниела Бобева: Забавянето на българската икономика ще продължи

Имаме забавяне на българската икономика и то ще продължи, заяви пред БНР икономистът проф. Даниела Бобева. „Най-важното е да диверсифицираме износа, да подобрим състоянието на институциите и то радикално, както и да се чуват повече гласове“, каза тя. Това, към което трябва да се стремим, са другите догонващи икономика, като Полша, Чехия, Унгария

България готова да удвои субсидиите за "Фолксваген", може да предложи до 260 вместо 135 млн. евро

България готова да удвои субсидиите за "Фолксваген", може да предложи до 260 вместо 135 млн. евро

За да осигури България договора за новия завод на "Фолксваген", страната е готова да удвои субсидиите, които предлага, пише в ексклузивен материал във вторник вечер германският всекидневник Frankfurter Allgemeine Zeitung. „Намерихме начин да предложим на Volkswagen Group вместо 135 млн. евро 250 до 260 милиона евро"

Храните с етикети къде, как и от какво са направени (Видео)

Храните с етикети къде, как и от какво са направени (Видео)

Франция първа започва с тестовете Обмисля се въвеждането в ЕС на нови етикети, на които да е изписан целият път на хранителните продукти – от фермата през преработването и опаковането до щанда. Във Франция системата за прозрачност на етикетите да бъде тествана съвсем скоро. Това заяви френският министър на земеделието Дидие Гийом на въпрос на “24

Премиерът на Долна Саксония: В момента няма шанс
за завод на "Фолксваген" в Турция

Премиерът на Долна Саксония: В момента няма шанс за завод на "Фолксваген" в Турция

Премиерът на германската провинция Долна Саксония Щефан Вайл за момента изключва вероятността за строеж на нов завод на "Фолксваген" (Volkswagen) в Турция предвид турската инвазия в Сирия, съобщи в електронното си издание германското списание "Шпигел". Вайл участва в надзорния съвет на "Фолксваген" като представител на Долна Саксония

МВФ очаква ускоряване на растежа на БВП на България до 3,7% през 2019 г.

МВФ очаква ускоряване на растежа на БВП на България до 3,7% през 2019 г.

В есенния си доклад "Световни икономически перспективи" Международния валутен фонд прогнозира по-добро ускоряване на икономическия растеж на България през настоящата година до 3,7% от 3,1% през 2018-а година. През април фондът прогнозира повишение на БВП на нашата страна с 3,3%. За 2020-а година МВФ очаква известно забавяне на икономически растеж

Световната банка повиши прогнозата си за икономически ръст на България

Световната банка повиши прогнозата си за икономически ръст на България

Световната банка ревизира леко нагоре прогнозата си за икономическия растеж в България. Преди няколко месеца международната институция залагаше на ръст от 3% през 2019 г., а сега очакванията са за 3.2%, следвани от забавяне през 2020 г. до 3% и леко ускорение до 3.1% през 2021 г. Това става ясно от есенния доклад "Миграция и изтичане на мозъци" за

Китайска компания ще строи завод за преработка на природен газ в Русия

Китайска компания ще строи завод за преработка на природен газ в Русия

Дъщерно дружество на Китайската национална група за химично инженерство (China National Chemical Engineering (Group) Co. Ltd.; CNCEC) подписа споразумение с руска компания за изграждане на завод за преработка на природен газ и производство на химикали в малък град, близо до руската брегова линия на Финландския залив, съобщава Радио "Китай".

Няколко души от Надзорния съвет на "Фолксваген" против заводът да е в Турция

Няколко души от Надзорния съвет на "Фолксваген" против заводът да е в Турция

Заседават отново за сделката през ноември Агенция Ройтерс цитира членът на надзорния съвет на "Фолксваген" Щефан Вейл, който е и министър-председател на Долна Саксония (където е базирано седалището на производителят на автомобили) да казва, че той не може да си представи, че компанията ще направи тази инвестиция предвид настоящите обстоятелства

Цените на руския газ за България са два пъти по-високи от тези на борсата в Австрия

Цените на руския газ за България са два пъти по-високи от тези на борсата в Австрия

В момента цените, по които страната ни купува газ по дългосрочния си договор с руската компания „Газпром“, са два пъти по-високи в сравнение с тези на борсата в Австрия. Тези данни обяви председателят на Балканската и Черноморска петролна асоциация Валентин Кънев, предаде БНР. „Цените, по които България внася по дългосрочните договори

"Фолксваген" потвърди: Отлага строителството на завода в Турция

"Фолксваген" потвърди: Отлага строителството на завода в Турция

Германският автомобилостроител "Фолксваген" (Volkswagen) обяви днес официално, че е отложил решението си за строителството на нов завод в Турция, предаде Франс прес. Компанията е "обезпокоена" след началото на турската офанзива в Сирия, посочва БТА. "Решението за новия завод бе отложено от борда на директорите"

"Фолксваген" изтегля спешно от Австралия 80 хиляди коли заради опасен ефект

"Фолксваген" изтегля спешно от Австралия 80 хиляди коли заради опасен ефект

Немският автомобилен гигант "Фолксваген" (Volkswagen) ще изтегли спешно от пазара си в Австралия 80 хил. автомобила от марките Audi, Volkswagen и Skoda, произведени между 2008 и 2015 година, заради проблеми с трансмисията с два съединителя (DSG), които биха могили да доведат до "прекъсване на захранването"