Два глобални инвестиционни фонда - “БиСи партнърс” и “Провиденс екуити”, са на финалната права за покупката на “Виваком”, научи “24 часа” от източници, запознати със сделката. Те са подали оферти, но за тях още не се съобщават подробности.

И двата кандидата са с опит в телекомуникациите и са сред най-големите фондове за дялови инвестиции. Базираният в Лондон “БиСи партнърс” най-вероятно ще наддава чрез регионалния си телевизионен оператор “Юнайтед груп”. Той работи главно в Западните Балкани.

Providence Equity e със седалище в щата Ню Йорк и с фокус върху инвестиции в медии, комуникации, образование и информационни технологии.

Наскоро в. “Файненшъл таймс” съобщи, че “Юнайтед груп” предлага цена от 1,1 млрд. евро, а “Провиденс” е с оферта за 1,05 млрд. евро. Очаква се оценката на “Виваком” да е около 1,2 млрд. евро въз основа на последните сделки в региона за телекомуникационни активи.

“Юнайтед груп” има бизнес основно в Западните Балкани, най-вече в Сърбия. Той е стъпил там преди години с изкупуването на операторите SBB, Telemach Slovenia и Telemach BiH. Компанията продължава да се разширява чрез придобивания на местни кабелни оператори, платформи за медийно съдържание и мобилни услуги.

Сега предлага телевизия и фиксирана и мобилна телефония в бивша Югославия, медийно съдържание и рекламен бизнес. Миноритарен акционер в “Юнайтед груп” е и Европейската банка за възстановяване и развитие (EБВР).

Фондът “БиСи партнърс”, който е основен собственик на “Юнайтед груп”, управлява активи с годишни приходи от над 35 млрд. долара. Общите активи под негово управление са на стойност над 22 млрд. долара.

“Провидънс екуити партнърс” e базиран в щата Ню Йорк фонд с фокус върху инвестиции в медии, комуникации, образование и информационни технологии. Неговата оферта за “Виваком” се смята за най-сериозна в сегашната процедура. Има инвестиции в редица компании, които развиват бизнес също в кабелната телевизия и медийно съдържание.

Шведската “Модерн таймс груп”, която доскоро притежаваше Нова телевизия, продаде медийните си компании в балтийските държави на “Провидънс”. Активите, които управлява американският фонд, са за над 45 млрд. долара.

Сделката за “Виваком” се очаква да приключи до края на тази година.- Ако тя е успешна, би означавало, че телекомът ще има шести собственик. Последната смяна на собствеността бе през 2016 г. Тогава руската банка ВТБ организира търг като кредитор на телекома. Наддаването бе спечелено от Спас Русев, който придоби 46% от “Виваком” за 330 млн. евро. Другите акционери в момента са ВТБ и кредитори на телекома.

Тогава продажбата беше оспорвана от руснака Дмитрий Косарев, но през юли лондонски съд отхвърли претенциите му.