Той е най-полезен за търговия на електроенергия, произведена от вятърни централи и фотоволтаици

Българските търговци на ток от 20 ноември ще могат да правят сделки в рамките на деня за купуване или продаване на електроенергия с колегите си от държавите на ЕС. На 19 ноември България, заедно с  Хърватия, Чехия, Унгария, Полша, Румъния и Словения, се присъедини към единното свързване на пазарите в рамките на деня – SIDC (доскоро известно като XBID), а първите доставки се планират за 20 ноември, съобщават от Електроенергийния системен оператор.

Страните от първата вълна на присъединяване към SIDC, които вече участват в обединението, са Белгия, Дания, Германия, Естония, Финландия, Франция, Латвия, Литва, Норвегия, Холандия, Австрия, Португалия, Швеция и Испания.

В края на 2020 г. се очаква третата вълна за присъединяване към пазарното обединение в рамките на деня.

Интегрираният пазар „в рамките на деня“ ще увеличи  търговията в този сегмент. Интересът към търговията на пазарите „в рамките на деня“ ще се увеличава с нарастването на количеството непостоянно производство на ток от възобновяеми източници. Търговията близо до времето на доставка, която се предлага от времевия сегмент „в рамките на деня“, е от полза както за участниците на пазара, така и за енергийните системи.

Общоевропейското свързване на пазарите в рамките на деня е ключов компонент за осъществяването на единен вътрешен електроенергиен пазар.