“Принципът е да харчиш толкова, колкото изкарваш. Ограничаваме разходите до приходите. Ниската задлъжнялост и балансираният бюджет са най-добрият буфер срещу кризата.” Така финансовият министър Владислав Горанов представи бюджета за догодина пред депутатите.

Със 126 гласа “за” и 92 “против” парламентът прие на първо четене финансите на държавата за 2020 г.

Ръст от 3,3%, 10% ръст на бюджетните заплати, безработица 4,1% и инфлация 2,1% са заложени в него. Предвидено е изтегляне на нов дълг от 2,2 млрд. лв., което е един от буферите в бюджета, каза Горанов.

Данъците няма да се променят до края на мандата, както сме обещали, каза той. Но призова към преразглеждане на имотните налози. “Искаме модерна инфраструктура и да плащаме по 20 до 50 лв. данък за имот в столицата, който струва 150 000 лв. Е, няма как да стане”, мотивира се той.

Патриотите настояха за минимална пенсия от 250 лв. БСП пък иска сваляне на ДДС за храни и лекарства. “Идеите ви означават вдигане на ДДС от 20 на 40%, което по правилата на ЕС, слава богу, е невъзможно, както и утрояване на подоходните данъци”, репликира Горанов.