Кметът на Истанбул Екрем Имамоглу, политически опонент на турския президент Реджеп Тайип Ердоган, заяви, че е на мисия в Лондон, за да разсее безпокойствата на инвеститорите по отношение на негативните новини, свързани с Турция, и прогнозира, че икономическите й проблеми са временни, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Отношенията на Турция със западните й съюзници се обтегнаха във връзка с редица теми през последните месеци. Западните страни в голяма степен осъдиха операцията на Анкара в Сирия, а покупката от Турция на руски системи за противовъздушна отбрана вбеси партньорите й от НАТО и би могла да доведе до санкции от Вашингтон, засягайки потенциално нейната уязвима вече икономика, отбелязва Ройтерс.

Ние сме тук, за да разсеем всякакви противоречиви перспективи, които ще се оформят в съзнанието на хората във връзка с някои текущи въпроси, посочи Имамоглу в интервю за Ройтерс вчера в рамките на посещение в Лондон, където той се очаква да се срещне с големи инвестиционни компании от Голдман Сакс до Джей Пи Морган Чейс и от Блекрок до Блекстоун.

Днес ние говорим за забавяне на икономическата активност и е вярно, че външната политика има влияние. Ние следва да смятаме, че всичко това е временно, каза кметът на Истанбул - град, в който живее една пета от населението на 82-милионна Турция.

Турция преживява отслабване на националната си валута в продължение на седем поредни години и разчита силно на прилив на чужди инвестиции. Посещението на Имамоглу в Лондон става на фона на преговори на Истанбул за заеми от международните пазари за финансиране на текущи железопътни проекти.

Имамоглу бе избран за кмет през юни след повторение на изборите в града. Избирането му разтърси Ердоган и неговата управляваща Партия на справедливостта и развитието, която чрез неговите предшественици управляваше от десетилетия най-големия град на Турция.

Имамоглу е разглеждан от някои като евентуален кандидат за президент от опозиционната Народнорепубликанска партия и той прави обиколка на европейските столици, за да се срещне с техните кметове, с инвеститори и с турски граждани, живеещи в чужбина.

В Берлин той имаше неформален разговор с германския канцлер Ангела Меркел по време на честванията на 30-годишнината от падането на Берлинската стена. Посещението в Париж му донесе споразумение за заем в размер на 86 милиона евро от Френската агенция за развитие за истанбулското метро.

На въпрос дали визитата му е част от усилие да си разчисти пътя за влизане в националната политика, Имамоглу отговори, че непосредственият фокус на вниманието му е "управлението на Истанбул и службата в полза на Истанбул". Но той прогнозира също, че политическа промяна трябва да се очаква.

Промяната включва много неща и, разбира се, това включва и промяна на управлението. Сегашното настроение в Истанбул се открои с промяната на администрацията там, каза той.

Засягайки темата за кризата със сирийските бежанци, Имамоглу посочи, че повечето страни са съсредоточени върху собствените си интереси, докато Турция се нуждае от помощ от европейските страни, за да се справи със ситуацията. "Има проблеми в много висока степен с начина, по който светът гледа на този процес. Тези хора трябва несъмнено да се завърнат в родината си и в крайна сметка би трябвало се осигурят условия за тях да изградят живота си", изтъкна Имамоглу.

ЕС разчита на Турция, която приютява над 3,5 милиона бежанци, основната част от които в Истанбул, за да възпре пристигането на мигранти в Европа след сключването на споразумение през 2016 г. за блокиране на мигрантския маршрут през Егейско море, отбелязва Ройтерс.