Между 4 и 7 ст. на километър ще плащат камионите между 3,5 и 12 тона, в зависимост от екологичния клас. Това обхваща автомагистралите, първи и частично втори клас пътища. Това коментира в Сутрешния блок на БНТ Георги Балабанов, експерт в Националното ТОЛ управление.

По-ниският екологичен клас повишава таксата с лев-два. Тя ще се определя и от броя на осите, които има камионът.

"Колкото повече оси има, колкото по-голям товар пренася, би трябвало да заплаща повече. Разликата е в стотинки. Ако камионите са над 12 тона, там тарифите са други".
Автобусите между 3,5 и 12,5 ще плащат между 3 ст. и 9 ст. в съответния клас и категория пътища.

Автомобилите си остават с винетки, т.е. таксуване на време, а не на изминато разстояние. ТОЛ таксата ще се плаща за 6050 км. пътища, а около 14 000 км републиканска пътна мрежа остават безплатни за тежкотоварния трафик.

Контролът ще се осъществява чрез "стационарни точки", на които ще има камери, както и оборудване, което претегля камиона. Също така има и екипи, които ще спират превозните средства за проверка. Санкциите за нередовни водачи - ще може да се плаща компесаторна санкция, която позволява продължаване на пътуването до края на текущия ден. Тази такса трябва да бъде платена веднага, ако не се случи - може да се плати максимална ТОЛ такса, която включва най-дългия маршрут. Съставя се акт, а в 14-дневен срок трябва да бъде платена компесаторна такса.

Имаме готовност, 1 март е крайната дата, системата технически е подготвена, каза още Георги Балабанов.