Пътят за изграждане на суперкомпютри от световна класа в Европа вече е отворен. За мен беше голямо удоволствие и емоция да присъствам на подписването на споразуменията между съвместното европейско предприятие EuroHPC и 8-те държави домакини, където ще бъдат центровете за суперкомпютри. Сред тези държави членки е и България.

Това написа в профила си във фейсбук българският еврокомисар Мария Габриел, която бе избрана за първи вицепрезидент на ЕНП.

"Подписаните днес споразумения са крайъгълен камък в работата ни и сближават амбицията ни да направим Европа световен лидер в областта на високопроизводителните изчислителни технологии.

След края на следващата година, осем суперкомпютри от световна величина ще помагат на европейските изследователи и индустрията, където и да са в ЕС, да постигнат значителен напредък в борбата с изменението на климата, разработването на нови лекарства, на нови материали и още много други ползи.

Приветствам също Северна Македония, която се присъедини към EuroHPC. Радвам се, че като част от ангажимента си с Цифровата програма на ЕС за Западните Балкани, страната се присъединява към инвестициите и има амбициозни цели за инфраструктура и изследвания", посочи Габриел.