Има подобрение от 12 часа спрямо година назад

Бизнесът в България отделя по-малко време, за да си плати данъците през 2018 г., отколкото година по-рано, показва докладът на Световната банка и PwC Paying Taxes.

Подобрението е с 12 часа и вече са необходими 441 часа годишно за попълване и подаване на справки, декларации, внасяне и възстановяване на суми, проверки и ревизии.

Това е първото намаляване на часовете за България от 2014 г., а 4 години подред те са били 453 на година. Сега страната ни успява да се класира на 97-о място по този показател от 190 държави. Спрямо Европа все още изоставаме, където средният показател е 238.

От тези 441 часа в България бизнесът отделя 250 за отчитането на данъците от персонала. 161 се падат за данъци върху потреблението и едва 30 за корпоративен. В същото време обаче спрямо миналата година се отчита най-голямо потребление именно при времето за трудов данък, което е намаляло с 6 часа.

Трябва да се отбележи и че процедурата след подаването на документацията у нас е по-лека от средното за света. Например фирмите в България отделят 14,5 часа, за да кандидатстват за връщане на ДДС, докато средната стойност е 18,7.

Освен данък върху труда и данък печалба нашите компании са натоварени с още 12 други различни такси.

Данъчната тежест спрямо печалбата на фирмите остава ниска - 28,4%, въпреки че леко се покачва спрямо 2017 г., когато е била 27,7 на сто. Според изданието това се дължи на по-високите заплати, откъдето се вдигат и разходите за персонал.

Все пак тя все още е една от най-ниските в ЕС след Румъния, Люксембург и Хърватия, където е между 20 и 21%.

Общата оценка на България е 72,3 точки от 100, което е леко подобрение с 0,3 точки.

В изчисленията са взети средно голяма компания с ограничена отговорност, регистрирана от граждани на съответната държава, която има дейност само на нейна територия и не се занимава с внос и износ. Когато се измерва времето, необходимо за плащане на данъците, се включва попълването на декларации, обработката им от администрацията, както и възстановяването на надвнесен данък, обжалване и ревизии.