Многофункционалната жилищна сграда „Резиденция Лозенец“, която бе завършена миналата година, получи наградата в категорията „Building Innovation Awards” на 18-ия национален конкурс „Сграда на годината“. Връчването на приза бе тази вечер на церемония в „София Ивент център“, която ще бъде излъчена по БНТ1 на 14 декември от 15 часа.

Сградата е разположена в най-високата и зелена част на София, срещу Борисовата градина и Семинарията, от една страна, и Химико- фармацевтичния факултет на Софийския университет, от друга. В нея има редица иновации, като например вентилируема фасада от естествен камък и „double-skin“ (двойно остъклена) ажурна система, допринасяща за по-ефективната топло и звукоизолация. Лятото се осигурява естествена вентилация чрез постоянно циркулиращ въздушен поток, когато горната и долната вентилационни решетки са отворени, а през зимата те се затварят и по този начин се формира междинно изолационно пространство.

Инвеститори в сградата са братя Диневи, проектанти са „Стефан Добрев – Архитектура и Дизайн” ЕООД, главен проектант е арх. Стефан Добрев, а проектант арх. Ради Аврамов Изпълнител: „Унистрой ” ООД.